Componente PC mai ieftine “afara” – mit sau realitate?

Daca esti un impatimit al IT-ului sau cel putin iti faci singur cumparaturile IT online, cu siguranta ai auzit la un moment dat zvonul conform caruia produsele comandate pe site-urile straine ar fi mai ieftine. Astazi iti propunem un scurt exercitiu de comparatie pentru a vedea daca situatia se aplica sau nu la componentele PC.

Astfel am luat in considerare preturile de la 3 dintre magazinele online de IT cele mai mari din lume: Newegg (US), Ebuyer (UK), Amazon (US) si le-am comparat cu cele de pe PC Garage. Iata ce a iesit.

Am considerat transportul gratuit la PC Garage (pentru plata online ca si pe site-urile straine) un cost de transport de 7 USD pentru magazinele din US si de 9 lire din UK (conform cu site-ul Ebuyer), incluzand TVA de 24%. De asemenea, avand in vedere ca in UK preturile au deja aplicat un TVA de 20%, pe care l-am redus din pretul final in RON.

*Preturile sunt calculate dupa oferta de pe site-uri si la cursul BNR din data de 15 februarie 2012 si anume 1 USD = 3.2908 RON , 1 GBP = 5.1824 RON. Click pe poza pentru a mari imaginea.

Te lasam pe tine sa decizi daca este intr-adevar o afacere sa cumperi online de pe site-urile de specialitate straine, macar pentru produsele de care nu ai nevoie in cel mai scurt timp, pentru ca in acest caz decizia este extrem de simpla datorita termenului de livrare net superior al magazinelor online din tara.

27 comentarii la “Componente PC mai ieftine “afara” – mit sau realitate?”

  1. asdf spune:

    Merita sa cumperi din „afara” doar cand cumperi mai multe componente si beneficiezi de diferitele discount-uri, btw voi ati pus aici preturile fara rebate, in majoritatea timpului sunt rebate-uri sau cupoane.

    • Madalina spune:

      Si la noi sunt promotii si reduceri constant. Amintim aici campania zilnica de saptamana trecuta („Saptamana PC-ului”) cu reduceri intre 5-10% la toate componentele 😉

  2. Alex spune:

    Sunt mult mai multe care sunt mai ieftine pe Newegg de exemplu. Voi le-ati selectat doar pe cele (foarte putine) pe care le aveti voi mai ieftine.

    Si nu, nu e un mit. Este adevarat..

    • Madalina spune:

      Am selectat produse din categoriile importante, produse cu valoare mare pentru ca ele sunt de interes pentru entuziasti implicit pentru clientii PC Garage. Dvs v-ati cumpara componente de 20 de euro de la magazinele din strainatate?

  3. netgamero spune:

    Vrajeala. De ce nu faceti comparatie cu site-uri din Germania?? sau Ungaria?? Normal ca nu e mai ieftin sa aduci piese din SUA, pentru ca transportul e foarte scump de departe, plus taxele UE. Newegg si Amazon? sa fim seriosi, astea nu sunt site-uri pentru europeni. Componentele aduse din Germania sunt cu 15-20% mai ieftine, plus TVA-ul care il recuperezi de la ei cand scoti piesele din tara. As vrea sa vad o comparatie reala de preturi in acest sens.
    Adevarul este ca preturile de la PCGARAGE sunt foarte bune, plus transport gratuit, nu am ce comenta in acest sens. Am cumparat si voi cumpara in continuare de la PCGARAGE, chiar daca voi gasi mai ieftin pe site-uri externe, datorita garantiei produselor – care este un factor important in luarea deciziei de cumparare.

    • Madalina spune:

      Am facut aceasta comparatie cu site-uri mai cunoscute pe plan local. Multumim pentru aprecieri si fidelitate!

    • Robert T spune:

      Nu recuperezi nici un tva din Germania, pentru ca e tot in EU.
      Transportul la PC Garage o fi gratuit, dar platesti taxa de ramburs.
      Preturi mai bune gasesti in afara, dar trebuie sa cauti si sa urmaresti ofertele.

      Pentru UK, n-am inteles de ce autorul articolului a adaugat TVA de 24%, dupa care a scazut 20%.
      Produsele din UK le cumperi cu TVA-ul lor de 20% si nu mai platesti alt TVA la noi.

  4. Alex spune:

    V-ar fi util sa va uitati pe Amazon.de in mod constant si chiar sa urmariti preturile lor la cele mai vandute produse din diverse categorii. Mai ales ca ei aplica primii reducerile de preturi care vin de la producatori.
    Termenii de livrare sunt de 3-5 zile pentru Amazon de UK, o saptamana pentru Amazon de DE

    Iar ca idee punctuala m-am uitat la pretul pentru Samsung SyncMaster T24A550 – 1127,2RON cu TVA de Romania, livrare la usa si cursul ING de vanzare pentru Euro. Acelasi produs la voi este 1275 de lei azi, cu aproape 150 de lei mai scump, 10% mai mult decat in Germania

    Poate ca nu e intotdeauna o diferenta care sa merite, dar in mod clar este rentabil sa verifici inainte de a cumpara si sa profiti de includerea Romaniei in UE.

  5. BiGBaD spune:

    Daca tot faceti comparatie, o sa adaug si eu cateva produse pentru comparatie.

    Cooler Master HAF X: PCG: 867 RON [cu 7% reducere], Amazon: 184$ x 3.4 = 625 RON – diferenta: 242 RON
    X-Fi Titanium Fatal1ty Champion: PCG: 820 RON, Amazon: 155$ x 3.4 = 527 RON – diferenta: 293 RON
    SSD Kingston 240GB SATA-III HyperX: PCG: 1695 RON, Amazon: 390$ x 3.4 = 1326 RON – diferenta: 369 RON

    si lista poate continua + am pus dolarul ceva mai sus decat este in realitate si totusi iata diferenta. Livrarea la Amazon este gratis la orice comanda peste 25$ si nu se platesc nici un fel de taxe federale in plus fata de pretul afisat online, deci pretul afisat este pretul final.

    Cum se explica diferenta de pret? 🙂

    • Madalina spune:

      Se plateste TVA la orice produs > 10 Euro adus din afara UE. In plus, mai exista taxe in vama pe categorii de produse cu valoare mai mare. Va rugam sa mai verificati cele spuse.

      • BiGBaD spune:

        Diferenta este in jur de 30%, daca scadem TVA-ul si calculam la cursul real al dolarului tot ar fi o diferenta de 8%-10% care e destul de mare daca luam in considerare veniturile romanilor si taxele pe care le platim.
        Cam asta e Romania, traim in ea si ne ocupa tot timpul :).

        Oricum PCG are preturi foarte bune comparativ cu alte magazine online, fidelizarea si reducerile constante sunt cu siguranta 2 dintre atuurile principale.

        Continuati pe drumul acesta si nu aveti cum sa dati gres.

        Bafta!

        • Robert T spune:

          Amazon livreaza gratuit, DAR IN USA. Nu mai vorbiti prostii. Sunt doar cateva categorii de produse, carti si CD-uri parca, pe care le livreaza si international. Daca ai pe cineva in US care ti le poate cumpara, e clar ca sunt mult mai ieftine acolo, daca nu platesti TVA 24% si transportul. Altfel, diferenta nu mai e atat de mare si poate fi mai rentabil sa cumperi din Europa.

          • ronald spune:

            ebay co uk livreaza iar gratuit in Romania daca prinzi fara tva la vama sau alte abureli
            am luat mai devreme un cablu de xbox to hdmi la 10 lei si daca l luam de prin romania ma costa 100 lei
            rentabil sau ce?

  6. Ragnar spune:

    Singurul motiv pentru care sunt mai ieftine, din ce am putut observa, este TVA-ul scazut – intre 0-13% in SUA, fata de 24% in Romania. Avem al 3-lea cel mai mare TVA din UE, si pe undeva in jurul celui de-al 5-lea din intreaga lume (aproape toate tarile Scandinave au TVA 25%), e si normal ca la noi sunt mai scumpe componentele decat in alte tari.

    Scazand TVA-ul, preturile sunt apropiate, nu sunt diferente majore. Nimic deranjant, in orice caz.

  7. Milu spune:

    Foc fara fum nu iese, la fel e si ‘mitul’ ca „afara e mai ieftin”. Daca n-ar fi fost asa, probabil ca nu mi-as fi cumparat in 2011 o camera foto direct din UK, pentru care ar fi trebuit sa platesc cu macar 20% mai mult la magazinele autohtone. In ceea ce priveste garantia, singura problema consta in costul si durata expedierii produsului la reparatie/inlocuire. La un moment dat am avut nevoie sa returnez un produs, care nu a putut fi inlocuit, iar vanzatorul a preferat sa imi returneze banii.
    Spre marea mea surprindere, observ ca diferentele de pret intre afara si local au inceput sa scada.
    Pentru componente PC cu costuri pana in 1000 RON de cele mai multe ori nu e necesara achizitia de afara, dar pentru produse mai costisitoare (nu neaparat componente) nu e o idee rea sa vezi daca ‘dincolo e mai ieftin’.

  8. Lucian spune:

    Voi chear nu sunteti constienti?
    Va laudati cu preturile de la noi dar ati uitat sa tineti cont de un aspect foarte important „SALARIILE”
    Ce salarii avem noi ROMANII si ce salarii au ALTII.
    Ce preturi avem noi si ce preturi au ei tinand cont de diferenta de SALARIU
    SUNTEM VARZA VARZA

    COMPARATIE Achizitia unui pc de 2000 lei.
    -la noi iti trebuie 2 luni sa strangi banii astia
    -la ei le mai raman bani

    SA FIM REALISTI.

    • NOC spune:

      Preturile de iesire de pe poarta fabricii (si in multe cazuri si cele de retail din magazin) sunt dictate de catre producator, nu de catre magazin. Traim intr-o economie de piata europeana in care cumparam de banii pe care ii avem.

  9. Robert spune:

    Obisidian 650D

    – 575 ron pe amazon

    – 970 pe pcg

    Evga gtx 680 ftw

    – 1960 pe amazon
    – ~ 2700 pe pcg

    ma deprima preturile astea :)), bineinteles ca merita doar daca ai un amic in U.S sa-l duca and stuff 🙂

    • Cristi spune:

      Newegg.us i7-3770K 350$ la cursul BNR de azi: 3,4642 = 1212,5 RON
      PcGarage.ro i7-3770K = 1.540 RON
      Concluzie: 27% mai scump.

      Newegg.us AMD FX-8150 190$ => 658,2 RON
      PcGarage.ro AMD FX-8150 = 889,1 RON
      Concluzie: 35% mai scump.

      Newegg.us CORSAIR H80 High Performance Liquid CPU Cooler 100$ = 346,42 RON
      PcGarage. ro CORSAIR H80 High Performance Liquid CPU Cooler = 461,13 RON
      Concluzie: 33% mai scump.

      Newegg.us ASUS GTX560 TI DC2 TOP/2DI/2GD5 (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 270$ = 935,4 RON
      PcGarage.ro ASUS GTX560 TI DC2 TOP/2DI/2GD5 (Fermi) 2GB 256-bit GDDR5 = 1.302,4 RON
      Concluzie: 39% mai scump.

      Newegg.us GeIL EVO Veloce Series 16GB (2 x 8GB) 2133MHz 130$ = 450,4 RON
      PcGarage.ro GeIL EVO Veloce Series 16GB (2 x 8GB) 2133MHz = 549,71 RON
      Concluzie: 22% mai scump.

      Newegg.us Corsair Force GT SSD 120GB 115$ = 399 RON
      PcGarage.ro Corsair Force GT SSD 120GB = 519,67
      Concluzie: 30% mai scump.

      În concluzie… prețurile se situează undeva la 30% mai scumpe în România. Puteți face și voi verificările… puteți încerca și pe Amazon.de unde 1E = 4.5125 RON

      i7-3770K 310,95E = 1403 RON => 10%
      AMD FX-8150 174,89E = 789,2 RON => 12%
      CORSAIR H80 94,90E = 428,24 RON => 8%
      ASUS GTX560 TI DC2 TOP/2DI/2GD5 269E = 1213,9 RON => 7%
      Corsair Force GT SSD 120GB 105,83E = 477,56 RON => 9%

      Deci din Germania puteti cumpara cu 9% mai ieftin decât în România…

      • NOC spune:

        newegg – Ai uitat de sales tax (daca livrarea e in US; TVA-ul si shipping-ul daca livrarea e in Romania) si costuri de garantie
        amazon – shipping, costuri garantie?

  10. Cristi spune:

    Nu mă interesează să cumpăr din Germania sau USA… vroiam doar să punctez că în România deși suntem o țară săracă… avem printre dacă nu chiar cele mai mari prețuri din Europa când vine vorba de electronice…

  11. Vasile spune:

    Din pacate avem preturi foarte mari la componente pc, electronice si electrocasnice fata de celelalte tari UE. Daca ai drum in afara tarii sau te costa foarte putin curierul plus costul produsului se merita sa cumperi de peste hotare.

  12. Dan spune:

    Pe ebay sunt componente cu un pret de 2x mai mic ca in Romania pe okazii.ro de exemplu.Unde este mitul?

Lasă un răspuns