Se pare ca si 2020 va face parte din seria celor mai caldurosi ani din istoria masuratorilor meteo. Asa ca nu ne ramane decat sa ne inarmam cu multa apa, umbra si… un aparat de aer conditionat. De preferat unul care sa pastreze intact bugetul pentru vacanta si sa nu aduca schimbari majore pe facturile lunare.
Sunt disponibile in diverse modele si puteri, iar in ultimul timp se inteleg si mai bine cu dispozitivele smart. Dar pana sa ajungi la alegerea in functie de Wi-Fi si aplicatii, ar trebui sa iti restrangi cautarea prin alegerea spatiului in care urmeaza sa montezi aparatul.
Cum alegi AC-ul in functie de suprafata?
Primul lucru la care ar trebui sa te uiti este capacitatea aparatului, care este exprimata in BTU/h (British Thermal Unit). Aceasta reprezinta puterea sa de racire sau incalzire, raportata la timp.
Evident, nu iti doresti sa alegi un aparat care nu este capabil sa raceasca incaperea dorita. De exemplu, pentru un dormitor poti alege un model de 9.000 BTU/h, acestea avand si un nivel de zgomot mai redus. Daca vrei sa amplasezi aparatul in living sau intr-o incapere open space, va trebui sa te indrepti spre modele cu o putere mai mare, intre 12.000 si 18.000 BTU/h. Iar pentru locatii mai inalte si cu o suprafata de peste 50mp, ar fi indicat sa alegi un model cu o putere de 24.000 BTU/h sau mai mult.
Pentru binele bugetului pe termen lung, este recomandat sa acorzi atentie si clasei energetice, desi la inceput vei fi tentat sa ignori acest aspect din cauza pretului de achizitie. Insa cheltuiata va fi amortizat in timp, iar diferenta se va vedea in costul facturilor lunare. Cele mai populare modele in acest moment sunt cele din clasa A++.
Split sau portabil?
Aparatele de aer conditionat de tip Split sunt cele mai populare. Adica cele clasice (rezidentiale), cu unitate interioara si exterioara. Fie ca ne place sau nu, design-ul lor a fost modificat destul de putin in ultimii ani. Sau mai bine spus, design-ul celor mai accesibile, destinate utilizatorului care nu vrea sa consume aproape tot bugetul de redecorare pe un aer conditionat. Au devenit intr-adevar mai subtiri, se gasesc si cateva modele colorate sau cu linii mai elegante, dar la baza s-a pastrat acelasi tip de constructie.
Anumite brand-uri si modele au kit de instalare inclus, ceea ce inseamna o economie la costul montajului, montaj care este recomandat sa se faca de o firma autorizata de brandul producator, astfel incat sa nu existe probleme cu garantia produsului.
Dar daca vrei mai multa libertate sau posibilitati pentru a ‘ascunde’ aparatul atunci cand nu il folosesti, nu te opreste nimic sa alegi un model portabil.
Este mult mai versatil si il gasesti inclusiv in varianta cu wi-fi, insa nu vei gasi modele cu o putere mai mare de 13000 BTU/h.
Dar cum spuneam mai devreme, principalul beneficiu al unui aparat de aer conditionat portabil este faptul ca iti ofera libertate. Il poti muta dintr-o camera in alta si il poti lua cu tine inclusiv in concediu, in cazul in care vrei sa racesti o rulota sau un cort mai mare. Deasemenea, poate avea si rol de dezumidifcator
Dezavantajul insa, caci mereu exista si reversul medaliei, este ca are nevoie de evacuarea aerului cald, evacuare ce se poate face printr-o usa sau un geam partial deschis, de unde si eficinta energetica mai scazuta.
Vara, un aparat de aer conditionat poate fi cel mai bun prieten al tau. Daca il programezi corect. 😉
Stilul de viata smart a capatat foarte multa popularitate in ultima vreme, iar utilizatorii au inceput sa creeze rutine pentru diverse aparate din locuinta. De la becuri LED, pana la cafetiera, TV-uri, purificatoare sau aspiratoare robot. Pe aceasta lista poate fi adaugat si un aparat de aer conditionat nou, fiind aproape imposibil sa ratezi o oferta buna pentru un model echipat cu Wi-Fi.
Bineinteles, nu va mai trebui sa-ti amintesti unde ai pus telecomanda, pentru ca poti controla temperatura prin telefon. Sau prin voce, cu Google Assistant sau Alexa.
Pe langa faptul ca te vei bucura de mai mult confort acasa, vei avea si un consum echilibrat de energie. Poti crea o rutina care porneste AC-ul atunci cand pleci de la serviciu de exemplu, sau il poti programa sa porneasca cand te indrepti spre casa dupa o plimbare intr-o zi caniculara. Astfel poti evita functionarea aparatului cu o putere mai mare intr-un timp foarte scurt, aerul extrem de rece din incapere precum si schimbarea brusca de temperatura. Sau de ce nu, chiar zgomotul.
Gasesti o multime de aplicatii pentru aparatele de aer conditionat atat pe Google Play, cat si in App Store. Poti utiliza si IFTTT (If This Then That) pentru a crea rutine extrem de utile, sau chiar aplicatiile producatorilor, cum sunt GREE+, Panasonic Comfort Cloud sau Smart Air Conditioner de la Samsung.
Pe langa Wi-Fi, aparatele de aer conditionat moderne pot fi dotate si cu alte tehnologii utile. Cateva exemple ar fi autodiagnoza, racirea turbo, Cold Plasma care ajuta la sterilizarea mediului, dezgetare inteligenta, protectia pentru aerul rece si o gama variata de filtre. Nu ar strica sa fii atent si la aceste aspecte atunci cand alegi aparatul, pentru ca sunt utile atat pentru sanatatea ta, cat si pentru consumul energiei electrice.
Ca sa recapitulam: suprafata incaperii este cea mai importanta in alegerea unui aparat de aer conditionat, indiferent daca este split sau portabil. Apoi, o clasa energetica buna si in mod clar, tehnologia Wi-Fi care ar trebui sa fie deja un must have. Gasesti astfel de modele in oferta multor producatori populari, cum ar fi Gree, Samsung, Panasonic sau Yamato. Daca vrei sa continui cautarea pentru cel mai bun prieten pe timp de vara, poti citi si ghidul de aici. 😀