Cum faci reset de BIOS? 

Chiar daca esti sau nu pasionat de gaming, cu siguranta ai mai auzit pana acum de BIOS (Basic Input/Output System). Este primul software care porneste atunci cand apesi butonul PC-ului, si totodata cel care face legatura dintre toate componentele hardware si sistemul de operare. Daca esti putin mai ghinionist, ai auzit cu siguranta de eroare de BIOS.

Bun, si la ce te ajuta mai exact resetul de BIOS (clear CMOS)? Ar putea de exemplu sa fie o solutie la indemana atunci cand intampini probleme cu PC-ul si trebuie sa dai un refresh complet placii de baza. Cu ajutorul BIOS-ului, o poti readuce la setarile initiale, cele din fabrica. Daca te afli in situatia in care trebuie sa faci o demarezi de operatiune, misiunea ta va fi cat se poate de simpla. Iata ce pasi trebuie sa urmezi: 

1. Opreste alimentarea sistemului prin comutarea butonului de pe sursa in pozitia ‘oprit’;

2. Deconecteaza cablul de alimentare din sursa;

3. Indeparteaza partea laterala carcasei;

4. Scoate bateria de BIOS din suportul dedicat, pe care il poti gasi in partea inferioara a placii de baza, in dreptul sloturilor PCI Express. In cazul in care nu vezi bateria, este posibil ca aceasta sa fie acoperita de placa video, situatie in care va trebui sa o demontezi. Daca nu stii cum, urmareste tutorialul de aici

5. Dupa ce scoti bateria, apasa lung pe butonul de ON/OFF al calculatorului de 5 ori. Apoi, lasa PC-ul in aceasta stare timp de aproximativ 30 de minute;

6. Apasa din nou butonul de ON/OFF de 5 ori si apoi monteaza bateria in slotul dedicat;

7. Urmeaza invers pasii 3-1 si asta e tot. Acum te poti bucura de noile tale setari. 

Daca ai nevoie de mai multe detalii, urmareste si tutorialul video de mai jos: 

Un comentariu la “Cum faci reset de BIOS? ”

  1. Cosmin spune:

    Dupa ultimul update al Windows-ului, PC-ul meu nu mai vrea sa stea in sleep mode si se deschide aiurea inapoi. Chiar ma gandeam sa incerc scoaterea bateriei de BIOS din suportul dedicat. Chiar prinde bine acest video. Merci mult!

Lasă un răspuns