Orice gamer isi doreste un setup de gaming modern, cu periferice cat mai performante, cabluri organizate, poate chiar si iluminare RGB. Performanta este importanta fara indoiala. Dar ti s-a intamplat vreodata sa cumperi un produs scump, cu specificatii de top, care pur si simplu nu este potrivit pentru tine? Cam asa stau lucrurile si cu tasatura sau mouse-ul.
Inainte de orice alt aspect, acestea ar trebui sa fie confortabile si alese special pentru nevoile tale. In cazul unui mouse de exemplu, ar trebui sa iei in considerare in primul rand marimea mainii tale. Apoi, modul in care obisnuiesti sa tii mana pe mouse – adica grip-ul. Acesta poate fi de tip claw, palm sau fingertip. Totodata, forma acestuia este extrem de importanta in special pentru stangaci, care ar trebui sa se indrepte catre un design ambidextru.
Mai sunt si alte detalii, cum ar fi greutatea mouse-ului, lungimea cablului daca nu alegi un model wireless, si numarul de butoane.
Si nu in ultimul rand, ar trebui sa te gandesti daca ai intr-adevar nevoie de acei 18.000 DPI. Cu alte cuvinte, si activitatea ta pe PC conteaza atunci cand alegi un mouse. Pentru editarea fotografiilor sau jocuri de tip FPS, vei avea nevoie de o sensibilitate mai scazuta. Jucatorii profesionisti de CS:GO de exemplu, o seteaza undeva intre 400 si 800 DPI. In cazul jocurilor RPG sau MMORPG in schimb, sau daca ai un spatiu de miscare limitat pe birou, un DPI cat mai ridicat ar fi mai potrivit.
Cand vine vorba despre tastaturi, daca esti gamer probabil stii deja ca o tastatura mecanica ar fi cea mai potrivita pentru tine. Este intr-adevar mai galagioasa, dar datorita tastelor individuale reduce posibilitatea aparitiei ghosting-ului si de apasare a doua sau mai multe taste simultan. Apoi, mai ramane sa te hotarasti ce tip de switch-uri alegi, daca vrei un format full sau unul compact si de ce nu, daca este cazul sa alegi un model wireless.
La capitolul switch-uri, exista o multime de optiuni si alegerea ar putea parea grea la inceput. Probabil ai auzit de Outemu, Romer-G, Razer si alti producatori din domeniu. Sau daca nu, ai auzit sigur de Cherry MX. Acestea sunt cele mai des intalnite switch-uri pe tastaturile mecanice si sunt impartite in 2 mari categorii de baza: liniare si tactile.
Switch-uri liniare
Cherry MX Red – sunt preferatele jucatorilor profesionisti si a celor pasionati de jocuri tip FPS, unde viteza de reactie conteaza extrem de mult. Au miscari liniare, cu o cursa a tastei de 4mm si o apasare scurta, fara zgomot excesiv.
Cherry MX Black – sunt mai rigide si aproape la fel de silentioase ca Red, insa necesita o apasare mai ferma. Viteza de intoarcere a tastei in pozitia initiala este mai mare.
Cherry MX Speed – seamana foarte mult cu cele Red, dar au o cursa mai scurta si o precizie mai mare. Sunt potrivite in special pentru gaming.
Switch-uri tactile
Cherry MX Blue – sunt cele mai galagioase, insa vin la pachet cu o acuratete foarte mare. Necesita o forta la apasare asematoare cu cea a switch-urilor Black.
Cherry MX Brown – pot fi considerate o cale de mijloc intre Black si Blue.In general acestea sunt preferate de programatori sau cei care editeaza mult text, fiind mai silentioase. Sunt potrivite si pentru gameri, dar nu reprezinta o alegere ideala.
Stim ca pare complicat la inceput, dar daca te documentezi putin inainte, iti poti alege din prima un set de periferice potrivit pentru tine, chiar si online.