Cum te poate ajuta inteligența artificială la locul de muncă?

Până nu demult, asistenții personali erau apanajul managerilor seniori și al directorilor de companii, însă acest lucru se schimbă în prezent datorită dezvoltării rapide a inteligenței artificiale sau, mai exact, al modelelor lingvistice mari (LLM). Oricine poate avea propriul asistent, iar dacă îl alegi bine, acesta nu va fi doar eficient, ci și discret. Ca să nu mai vorbim de faptul că va lucra pentru tine fără a pretinde o taxă.

ChatRTX este un instrument unic de la NVIDIA, disponibil în prezent în versiunea beta, care oferă acces local la utilizarea LLM-urilor. Acest lucru înseamnă, printre altele, că nu ai nevoie de o conexiune la internet și nici nu trebuie să plătești vreo taxă sub forma unui abonament. Singura cerință este un computer cu o placă grafică, în mod ideal un GeForce RTX 40 cu 16 GB de VRAM. Un chatbot local are o serie de avantaje față de soluțiile online.

1. Este extrem de rapid

Asistentul tau AI personal, cum ar fi ChatRTX, poate scana un document PDF și găsi informațiile de care ai nevoie în câteva secunde, datorită nucleelor puternice Tensor din seria de plăci grafice GeForce RTX. Poți conversa literalmente cu documentele. Acesta este un ajutor neprețuit, în special pentru documentele cu mai multe pagini și fișierele mari la care ați avea nevoie de mult timp pentru a le citi. Documentele nici măcar nu trebuie să fie structurate în vreun mod specific. Asistentul tau AI este familiarizat și cu texte aparent haotice, cum ar fi notițele din ședințe.

2. Poate lucra cu mai multe fișiere în același timp

Un chatbot local poate lucra cu mai multe fișiere deodată. În loc să incarci fișiere individuale în aplicație, pur și simplu îi oferi acces la întregul folder. Poate gestiona atât formate text, cât și fișiere grafice, cum ar fi fotografiile. Acest lucru înseamnă că îl poți utiliza pentru sarcini mai complexe. Poate căuta informații într-o serie de documente (va adăuga chiar și un link către fișierul specific în care se află informațiile) sau, de exemplu, poate proiecta schița și conținutul unei prezentări pe baza materialelor din dosar.

3. Este sigur 

Funcționarea locală înseamnă siguranță absolută. Asistentul AI personal nu necesită o conexiune la internet, toate fișierele necesare – modelele LLM individuale – sunt stocate pe computerul tău. Astfel, nu trebuie să îți faci griji că îi oferi altcuiva acces la fișiere, sistemul funcționând offline. De asemenea, chatbotul local îndeplinește cerințe stricte de securitate pentru utilizarea la locul de muncă. 

4. Are utilizări versatile

Capacitatea de a comuta între diferite modele LLM face ca AI-ul să fie foarte versatil. Unele modele sunt mai potrivite pentru a lucra cu text, în timp ce altele sunt specializate în fotografii. Ele pot căuta o anumită imagine pe baza a ceea ce se află în ea. Trebuie doar să schimbi modelul LLM, care este o chestiune de un singur clic, și apoi doar să intrebi aplicația. Un chatbot local este un instrument de productivitate cu adevărat versatil. Gama de modele se extinde constant cu ChatRTX, dar unele sunt disponibile numai pentru plăcile GeForce RTX cu 16 GB de VRAM.

5. Poate ajuta entuziaștii și profesioniștii deopotrivă

Aplicația ChatRTX este doar un exemplu al modului în care instrumentele AI optimizate pentru plăcile grafice RTX te pot ajuta să îți faci treaba. Alte exemple includ NVIDIA Canvas, un editor grafic care transformă simple tușe de pensulă virtuale în imagini de peisaje fotorealiste. Sau Stable Diffusion, care utilizează nucleele Tensor pentru a genera fotografii și alte elemente grafice la viteza fulgerului pe baza unor comenzi text simple. Multe funcții AI utile pot fi găsite și în suita de instrumente Adobe sau în software-ul specializat pentru regizori și creatori, cum ar fi DaVinci Resolve. În aceste cazuri, accelerarea AI a plăcilor grafice GeForce RTX seria 40 poate salva zeci de ore de timp prețios.

Lasă un răspuns