Jurnalistii, plata cu cardul si mitraliera

Saptamana trecuta am vazut un reportaj pe ProTV despre clonarea cardurilor si furturi din conturile posesorilor. Aseara, un alt reportaj pe TVR1 despre acelasi lucru. Ba mai mult, bancile blocheaza cardurile ca sa nu fie furati banii si clientii nu-si mai pot accesa banii in nici un fel.

Dragi jurnalisti, ne pare rau sa va vedem atat de ahtiati dupa senzational si de dornici sa speriati oamenii. In loc sa le explicati cat de usor e sa platesti cu cardul pentru orice si fara teama pentru a promova comertul civilizat, sigur si comod, voi alergati dupa rating-uri, puncte si bombe.

Ati putea sa ii informati cat de usor se pot recupera banii, in cazul in care observa o tranzactie pe care nu au facut-o ei. O cerere de chargeback la banca si atat. Daca furnizorul produselor sau serviciilor respective nu are semnatura lor de primire (de la curier, pe chitanta emisa de PoS etc), banii le sunt virati inapoi.

Ati putea sa le povestiti ca plata cu cardul nu e comisionata suplimentar in nici un fel si ca platesc exact aceeasi suma ca si cum ar plati numerar, fara alte costuri.

Ati putea sa le povestiti ca PIN-ul poate fi schimbat la bancomat de oricate ori doresc.

Ati putea sa le spuneti chiar si despre 3D-Secure si alte mecanisme echivalente care aduc o siguranta suplimentara platilor online, clientul trebuind doar sa introduca PIN-ul suplimentar stiut numai de el pentru confirmarea platii.

Ati putea sa le spuneti de facilitatile oferite de magazinele online ce le fac cumparaturile mult mai rapide si usoare fata de mersul intr-un magazin.

Ati putea ca, macar o data, sa va puneti in locul celui care va priveste sau asculta si sa vedeti cat de mult rau ii faceti. Si noua tuturor, ca tara ce aspira spre civilizatie.

Sarbatori fericite, dragi jurnalisti!

11 comentarii la “Jurnalistii, plata cu cardul si mitraliera”

  1. Oaia spune:

    corect, dar nu cred că un asemenea „rant” ajută cuiva 🙂

    uite de exemplu, împreună poate cu alți comercianți online sau procesatori de plăți, sau bănci, ați putea lua o atitudine mai constructivă, de ex să faceți o campanie în sensul ăsta. ba chiar, de ce nu, o sugestie jurnaliștilor pentru o știre la care să participați mai intens cu documentarea, dacă asta le lipsește. Abordați-i în mod cuviincios, civilizat și profesionist, explicați-le că e în interesul telespectatorilor să cunoască avantajele plății online și cum să se protejeze/ce să facă în cazuri nefericite etc. Sunt convins că unii dintre ei cel puțin ar răspunde pozitiv.

  2. Marina spune:

    Nu exista. Esti jurnalist, trebuie sa piperezi articolul mai mult sau mai putin. Nu e senzational, nu aduce panica, nu se vinde… Partile bune, ideiile, sfaturile… astea nu se vand… In videoclip era o singura femeie care nu avea banii pe card :))

  3. Nu conteaza spune:

    Plata cu cardul elimina si evaziunea fiscala, banii negrii, economia subterana, imbunatateste colectarea de venituri la buget si altele.

    http://businessday.ro/08/2011/platim-din-ce-in-ce-mai-des-cu-cardul-in-magazine-dar-mai-avem-mult-pana-sa-ii-ajungem-pe-cei-din-vest/

  4. Marius spune:

    eu sunt de parere ca actiuni de genul asta au nevoie de un mesaj care sa ii loveasca direct in ochi pe asazisii reporteri.

    Cum ar fi daca nici un ziar sau vre-o televiziune sa nu mai poata lua aparatura IT pe BARTER ? cum ar fi daca toate barter-ele ar pica? s-ar sesiza cineva? sau mai frumos, bancile cu care au contracte sa le inchida lor ( institutiilor de presa si angajatilor lor ) conturile pentru 2 saptamani.

  5. Aurelian spune:

    In primul rand, semnatura pe chitanta de la POS nu mai e obligatorie de ceva vreme. Iar despre semnatura pe awb-ul curierului sunt multe de discutat. Desi sunt adeptului platii cu cardul, recuperarea banilor nu e chiar atat de simpla precum „o cerere de chargeback la banca si atat”.
    Nu va doresc sa aveti nevoie de recuperarea banilor, dar va spun ca nu e chiar atat de simplu cum ne-am dori cu totii.
    Va inteleg frustrarile si sunt de acord cu o parte din ele, dar nu e nevoie sa exagerati in celalalt sens pentru a incuraja folosirea cardurilor. Ati putea in schimb sa spuneti ca sansele de frauda sunt atat de mici incat n-are sens ca utilizatorii sa-si bata capul cu asemenea probleme.

  6. gRA$ spune:

    Pune un ziarist la intamplare la un test simplu: 10 intrebari de cultura generala si o compunere de text pe tema data (clasa a-2-a a-3-a pe acolo se fac astea) , cati credeti ca vor trece testul ? SI voi vreti sa aiba idee de mecanisme „complexe” cum ar fi 3D Secure, Card, POS, etc

    :)))

  7. IDB spune:

    Like :))

    App, jurnalisti sunt restrictionati sa foloseasca un limbaj maxim de nivelul clasei a IV-a (exceptie fac materialele de specialitate).

    Conform unui studiu televiziunea este cladita pe cei 3 S: Sex, Scandal si Sange. Daca iti faci un post de televiziune care sa difuzeze de la 6 la 16 Sange pentru copii, de la 16 la 24 Scandal pentru parinti iar de la 24 la 6 Sex pentru copii si parinti atunci ai creat cel mai puternic post de televiziune.

  8. Titus-Armand spune:

    Plata cu cardul in Romania mi se pare inutil de greoaie datorita felului in care este procesata (de un 3rd party). Daca ar fi fost procesata direct de vanzator ar fi un proces mult mai streamlined, cu mai putine (potentiale) batai de cap pentru client.

    Legat de 3D-Secure, mie mi se pare un mecanism destul de inutil. Adauga pasi suplimentari in proces fara a oferi mare lucru. Eu folosesc cardul pentru cumparaturi online de vreo 4-5 ani si 99.9% din comenzi au fost pe site-uri straine, fara 3D-Secure. Nu am avut niciodata niciun fel de problema legata de siguranta tranzactiei. In .ro, am facut o singura data o comanda pe care urma sa o platesc cu cardul, dar procesul de cumparare a durat de cel putin doua ori mai mult fara sa-mi inspire vreo incredere speciala. Si fiindca site-urile straine nu cer parola 3D-Secure, eu am uitat-o pe a mea si acum nu mai pot plati nimic de pe card pe site-uri .ro, fiindca mi-am utilizat cele 3 incercari de comanda care sunt permise fara parola 3D-Secure. Pentru a remedia situatia asta ar trebui sa sun la banca si/sau sa ma duc la sediu sa completez formulare… ceea ce mi se pare o pierdere de timp. Din aceasta cauza prefer sa platesc in cash la livrare, fiindca tranzactia nu e complicata inutil.

  9. Dorel din reclama la coniac Unirea spune:

    Pt. autor „Jurnalistii, plata cu cardul si mitraliera”.
    Nu aveti dreptate deloc. Un scenariu absolut obisnuit: Sunteti la teatru si va lasati haina cu portofelull la garderoba. Bineinteles ca Geta anagajata acolo stie ca nu trebuie sa dispara nimic fiindca altfel va avea mari probleme. Numai ca Bebe, prietenul ei o convinge sa il lase sa traga un ochi („fiindca e are o curiozitate bolnava, etc…” pentru care e dispus sa plateasca mici atentii, pupici, floricele, cafea, etc) Geta il lasa pe Bebe sa traga cu ochiul mai ales ca se asigura ca Bebe nu ia niciodata nimic din portofele. Numai ca Bebe cu telefoanele moderne de azi pozeaza totul instantaneu, punand bineinteles cardurile si cartile de identitate la loc. Geta nu stie ce face Bebe cu astea, dar se gandeste ca face parte din „curiozitatea sa bolnava” pentru care plateste „generos”.

    Astfel, ti-au fost furate doar datele de identitate, fara ca tu sa stii, deci n-ai ce tranzactie sa urmaresti pentru confirmare.
    Astfel lucrul este de o suta de ori mai periculos decat acum 20 de ani, cand umblai cu cash-ul in buzunar si puteai constata pe loc ca ai fost furat. Puteai face scandal imediat, sau acum 10 ani cand nu existau card-uri cu CIP si puteai sa-ti blochezi cardul pt. (sau alege unul special care nu permitea) cumparaturi online (electronic), etc. Astazi nu se mai poate, toate sunt cu CIP si de pe toate se pot face cumparaturi online. Acum n-ai ce sa blochezi si nici ce tranzactie sa urmaresti fiindca nu stii ca ti-au fost furate datele. Nici macar nu trebuie sa fie folosite doar online, caci inca sunt multe POS-uri care n-au nevoie de PIN, mergand pe un protocol separat, pe baza conventiei proclamata mai sus (ca timp de 48 de ore tranzactia nu e comisa, timp in care teoretic ai timp sa o anulezi. Asta doar teoretic, fiindca practic, in caz de furt de identitate, nu stii ca exista o tranzactie in derulare, si nu urmaresti neaparat toate tranzactiile aflate in derulare – majoritatea bancilor ofera servicii de mesagerie speciale pentru asta, care costa destul de mult !!!).
    Astfel, mai curand parola, PIN-ul, etc, ofera un fals sentiment de securitate care in practica nu este deocamdata aplicabil decat in conditiile ideale in care STII ca ti-au fost furate datele de identificare. Nici macar proclamatul „3D secure” nu e mai breaz, atata timp cat nu e aplciat pe toate site-urile, si cat timp se pot face plati prin POS – ce bypass-eaza „3d Secure”.
    Ordinea de implementare este inversa: intai guvernele impun bancilor sisteme si proceduri sigure (de ex: obliga toate site-urile de cumparaturi online si TOATE bancile sa implementeze 3D-secure 100% – cu toate procedurile aferente, nu doar 90% ca ING-ul de ex., obliga TOTI vanzatorii sa foloseasca POS-uri ce folosesc protocolul standard – cu PIN INTRODUS OBLIGATORIU), deci pana atunci nu vom putea spune ca mediul de comert (nu de afaceri- ca pt. mediul de afaceri e de lucru de 100 de ori mai mult…) e sigur, si abia apoi, vor fi create premizele pentru dezvoltarea comertului online si implicit a mentalitatii si a economiei. Nu invers, si nicidecum ca un tavalug, in care se dezvolta in paralel „civilizatia si economia” ca un progres prin incercari si greseli pe propria piele, fiindca in vest s-a trecut deja prin acesti pasi si asta inseamna de-alungul acestei „evolutii” noi sa fim victime sigure pana la implementarea 100% a acestor sisteme. Deci NU, nu sunt de acord cu evolutia treptata in ce priveste securitatea ! Ori card-uri fara e-commerce activat, ori daca-l activezi, sa te-asiguri ca mediu e 100% sigur.
    Pana atunci sustin cu toata taria ca nici macar un simplu card de debit -asa cum se emit in prezent, sub forma „electronic-card”- sa nu fie permis in Romania pentru cumparaturi online.
    Da, stiu ca asta pare un mare regres -de genul 10 ani in urma-, dar nu se poate face decat intr-un singur sens, intai din partea comerciantilor privati si abia apoi a populatiei.
    Iar nici bancile private si nici proprietarii de magazine online sau de POS-uri ce nu cer PIN-ul, n-au nici un interes s-o faca „pe gratis”, decat daca sunt fortate de legislatie si masuri punitive extrem de aspre ce merg pana la interzicerea afacerii, sau pedeapsa cu inchisoarea.

  10. Daniel spune:

    „tara ce aspira spre civilizatie”? Pai cum, din reclama pe care o aveti voi cu acei talhari nu prea vad nici o „tara ce aspira spre civilizatie”? Trebuie sa va hotarati, ori atrageti clientii cu civilizatia ori cu genul ala de reclame. Cu acea reclama va stricati imaginea. Sunt atatea exemple de reclame. Clientii va fac reclama, nu voi.

Lasă un răspuns