Daca esti pasionat de gaming si de noile tendinte in tehnologie, cel mai probabil ai auzit deja de Thermal Grizzly Conductonaut. Pana in urma cu putin timp, transferul termic intre pastila procesorului si coolerul acestuia se facea printr-o pasta termoconductoare de compozitie siliconica in mare parte. Insa recent, ASUS si HP au inceput sa isi echipeze noile modele de laptopuri pentru gaming cu metal lichid.
Metal lichid vs. pasta siliconica
Cel mai mare avantaj al metalului lichid ca interfata termica este reducerea temperaturii cu aproximativ 10 – 15 grade, in comparatie cu acceasi configuratie echipata cu pasta siliconica. Cu alte cuvinte, conductivitatea intre procesor si cooler este de 5 ori mai buna. In plus, acesta isi pastreaza proprietatile pe toata durata de viata a laptopului, deci nu va mai trebui sa iti faci probleme cu privire la inlocuirea pastei termoconductoare.
Revenind la performanta, conductivitatea termica in cazul pastei siliconice Thermal Grizzly Kryonaut este de 12,5 W/mK (Watt per meter Kelvin) de exemplu, in timp ce in cazul metalului lichid Thermal Grizzly Conductonaut, este de 73 W/mK.
Toate bune si frumoase pana acum, insa trebuie sa avem in vedere si dezavantajele metalului lichid. Avand conductivitate electrica, exista riscul ca atunci cand se deplaseaza pe alte componete sa creeze un scurtcircuit. Totodata, poate avea si un efect coroziv in cazul in care intra in contact cu alte materiale precum aluminiu sau cupru.
Din fericire insa, modelele noi de laptopuri sunt construite astfel incat sa fie evitate aceste accidente. Coolerele sunt realizate din cupru nichelat pentru a evita coroziunea, iar pastila procesorului are o bariera in jurul sau, pentru a opri migrarea lichidului.
Laptopuri de gaming echipate cu metal lichid
Asa cum mentionam mai sus, producatorii ASUS si HP au spart gheata la acest capitol, insa doar in cazul procesorului. Placa video dedicata ramane in continuare in formula standard cu pasta clasica.
Primele modele HP echipate cu acest tip de interfata termica sunt cele din seria OMEN X 2S. In cazul ASUS insa, avem mai multe variante la dispozitie. Practic, toate configuratiile de gaming in 2020 cu procesor Intel gen 10 full power, adica platformele ROG Strix G15, ROG Strix G17, ROG Strix SCAR 15 / 17, dar si ROG Zephyrus Duo 15 (momentan, configuratiile cu Ryzen nu beneficiaza de acest upgrade).
In cazul in care te gandesti sa optezi pentru un astfel de model, poti gasi cu usurinta toate variantele disponibile pe site, prin intermediul filtrului Interfata termica metal lichid. Sau mai simplu, click aici. 🙂
Daca vrei sa afli mai multe despre constructia unui laptop cu metal lichid, poti urmari si clipul de mai jos, cu un model ASUS.