Placi video, FPS-uri si detalii high

Alegerea placii video nu iti va da prea multe batai de cap cand vine vorba despre compatibilitatea cu alte componente. Asta nu inseamna ca este un proces usor, pentru ca va trebui sa analizezi configuratia cu atentie si sa stii de la inceput ce asteptari ai de la ea. Cu alte cuvinte, urmeaza sa editezi foto-video, sa te joci cele mai noi titluri AAA, sau doar jocuri mai putin pretentioase, ocazional? 

Placile video se impart in doua mari categorii: placi video integrate (iGPU) si placi video dedicate (GPU). Placile video integrate (Integrated Graphics Processing Unit) pot indeplini functiile de baza ale unei placi video de top si sunt adesea folosite in sisteme de tip Media Center sau PC-uri destinate segmentului office. Aceste chip-uri integrate in procesoare pot rula cu brio materiale FullHD si jocuri mai putin solicitante, iar cele mai populare modele sunt HD Graphics ale lui Intel si Radeon Vega de la AMD.

Placile video dedicate (GPU) sunt preferatele gamerilor, evident. Daca iti construiesti un sistem pentru Light Gaming va trebui sa studiezi putin mai mult ofertele si sa ai in vedere echilibrul dintre procesor si placa video. Daca una dintre componente este mult mai puternica, vei avea de-a face cu fenomenul numit bottleneck.  Practic, acea componenta mai slaba o va trage inapoi pe cea puternica, ceea ce se traduce in performanta scazuta pentru tot sistemul. Pentru un buget redus, poti merge pe variantele RX 570 cu 4GB / 8GB, RX 580 8GB sau de la Nvidia, GTX 1650 / GTX 1650 SUPER.

In categoria PC-uri Medium Gaming, detaliile si rezolutia incep sa conteze mai mult. In general, pe acest tip de sistem ar trebui sa poti rula fara probleme titluri eSports, dar si jocuri AAA optimizate, bugetul fiind putin mai generos. Lista modelelor recomandate este destul de variata: RX 5500 XT, RX 5600 XT sau RX 5700 de la AMD si GTX 1660 / SUPER, GTX 1660 Ti sau chiar RTX 2060 cu Ray tracing, de la Nvidia. 

Daca ai un buget nelimitat, bineinteles ca te vei indrepta catre modelele de top. Pentru un sistem High Gaming posibilitatile sunt extrem de multe. Un RX 5700 XT de exemplu, poate rula jocurile in rezolutie 2K, cu detalii ridicate si peste 60 FPS. Iar in cazul unul model Nvidia RTX 2080, te poti apropia de 4K la 60 FPS. Poti opta si pentru un PC cu placi video in SLI sau CrossFire daca vrei rezolutie 4K, FPS-uri cat mai multe in jocuri sau de ce nu, vrei sa construiesti un workstation pentru editari, randari, etc.

Gamer entuziast sau nu, iti recomandam inca o data sa te documentezi cu atentie inainte de a cumpara o placa video noua. Trebuie sa iei in considerare dimensiunea acesteia si a carcasei, compatibilitatea cu alte componente, bugetul si bineinteles, activitatea pe care urmeaza sa o desfasori pe viitorul tau PC. Daca ai nevoie de ajutor, poti urmari emisiunile PC Garage TV de mai jos. 

[LIVE] Lectia 5 – Ce este placa video?

[TUTORIAL] EP.5 Placa video | Cum sa-ti alegi componentele de PC

Un comentariu la “Placi video, FPS-uri si detalii high”

  1. Smart Deals spune:

    Am citit cu interes articolul. Sunt informatii foarte utile, mai ales ca urmeaza sa „upgradez” sistemul actual cu o placa video mai puternica.

Lasă un răspuns