Cooler stock sau aftermarket? Lichid sau aer?

De ce ai nevoie de un cooler aftermarket? Sau mai bine spus, cand ai nevoie de el? 

De foarte multe ori, coolerul stock din pachetul procesorului isi indeplineste sarcinile cu succes, mai ales daca vorbim despre un model de buget dintr-o generatie mai noua.

Pentru un Media Center sau PC Light Gaming de exemplu, poti avea incredere in coolerul stock, in special daca ai ales un procesor AMD. Daca vrei totusi sa iti cumperi un sistem de racire separat si sa te bucuri de o diferenta de temperatura mai mare de 2-3 grade, iti recomandam sistemele de racire aftermarket de tip tower, cu o baza realizata din cupru sau nichel si un ventilator cu minim 1000-1500 rotatii pe minut. Pentru aceasta categorie ar trebui sa fie suficiente modelele precum GAMMAXX 200T sau GAMMAXX 300R de exemplu. 

Daca vrei sa iti construiesti PC-ul cu un buget mediu si / sau esti pasionat si de OC, poti opta atat pentru sistem de racire pe aer, cat si pe lichid. 

Pentru aceasta categorie, un cooler cu minim 6 heatpipe-uri si un radiator mai masiv vor asigura eliminarea eficienta a caldurii. Atentie insa la memoriile cu radiatoare inalte, pentru ca exista posibilitatea ca acestea sa se loveasca de ventilatorul sau radiatorul sistemului de racire. 

In cazul in care nu vrei sa intampini astfel de probleme, poti oricand sa alegi racirea pe lichid. Pe langa compatibilitatea cu memoriile inalte, aceasta are si avantajul silentiozitatii. 

Pentru un OC decent, poti alege un sistem de racire AIO (all in one) cu un radiator de 120mm si un singur ventilator de exemplu. 

Ce modele ne plac noua? Pentru racirea pe lichid, Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB,  MasterLiquid Lite 120 sau ID-Cooling Frostflow X 120

Iar pentru aer, poti merge pe modele precum Cooler Master Hyper 212 EVO sau ARCTIC AC Freezer 34 eSports DUO Red

Si in final, categoria care ne place cel mai mult. PC-uri High gaming si overclocking, adica procesoare puternice si un buget generos. Aici cu sguranta ar trebui sa te intrepti catre un cooler aftermarket performant. 

Pentru configuratii gaming cu racire pe aer, un cooler cu 2 ventilatoare precum Noctua NH-D14, Noctua NH-D15 sau NH-D15 Chromax.Black ar trebui sa fie mai mult decat suficient. 

Daca planuiesti sa iti construiesti un PC bun la toate, adica pentru gaming, OC, streaming, randari, simulari sau editari foto-video, este recomandat un cooler AIO. Un model cu radiator de 240 / 360 mm, cu o pompa puternica si fiabila va face fata cu brio unei configuratii puternice. Exemple ar fi multe. De la modele precum  Raijintek EOS 240 RBW, Cooler Master MasterLiquid 240, Corsair Hydro Series H100x High Performance pana la Raijintek EOS 360 RBW sau Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB

Cand vine vorba despre compatibiltate, va trebui sa fii extrem de atent la dimensiunile si specificatiile oferite de procator. Daca alegi o carcasa nepotrivita de exempu, poti ajunge in situatia in care la final, nu o poti inchide din cauza inaltimii radiatorului. Am vorbit mai multe despre carcase si compatibilitati in acest articol

Sa nu uitam nici de pasta termoconductoare, care este extrem de importanta pentru racirea PC-ului. Cel mai apreciat model ramane in continuare Arctic Silver 5. Cu siguranta ai auzit si de modelele cu metal lichid care iti pot oferi temperaturi mai mici cu pana la 10-15 grade, insa riscul de a-ti deteriora componentele este foarte mare din pacate. Momentan, ar fi bine sa te bazezi pe pasta clasica si sa optezi pentru metal lichid doar daca esti in cautarea unui Laptop de gaming. Daca vrei sa afli mai multe despre asta, poti citi si acest articol

Si ca de obicei, emisiunile PC Garage TV te vor ajuta sa aprofundezi subiectul mai mult si sa iti cantaresti deciziile cat mai bine inainte de a construi o configuratie noua. 🙂 

Sistem de racire | Cum sa-ti alegi componentele de PC

Racirea pe lichid: Ce mai face ea?

Un comentariu la “Cooler stock sau aftermarket? Lichid sau aer?”

  1. amd rayzen 3700X cu noctua NH – D15 asta folosesc

Lasă un răspuns