DPI, Polling rate si IPS. Cum alegi un mouse de gaming?

Un mouse de gaming bun va face diferenta cu siguranta in CS:GO, Valorant sau Apex Legends. Insa pe langa DPI, palm grip si constructia unui mouse, ar fi bine sa acorzi atentie si altor specifiatii sau setari importante pentru jocurile video. 

Spre deosebire de DPI, nu se vorbeste atat de mult despre Polling rate si IPS. Acesti doi termeni au insa o importanta mai mare decat credeai, mai ales daca vrei sa joci ca un profesionist. 

DPI si IPS mare = mouse mai bun? 

In cazul DPI, o valoare mai mare nu inseamna neaparat un mouse mai bun. Inainte sa iti alegi noul model, ar fi bine sa te gandesti la activitatile tale pe PC sau mai bine zis, pentru ce jocuri vrei sa il folosesti. Pentru ca nu vei avea tot timpul nevoie de acei 16.000 dpi care bineinteles, fac lista de specificatii sa arate extrem de bine. 

Pentru editare foto-video, shootere si alte activitati care presupun precizie, este indicata o sensibilitate mai scazuta. De exemplu, jucatorii profesionisti de CS:GO seteaza DPI-ul undeva intre 400 si 800.

In schimb, daca ai un spatiu de miscare limitat pe birou sau esti pasionat de RPG-uri sau MMORPG-uri, un DPI cat mai ridicat ar fi potrivit. 

Cand vine vorba despre IPS, in acest caz termenul nu are nicio legatura cu panourile monitoarelor. Inseamna ‘inch per second’ si se refera la viteza maxima a datelor transmise intre mouse si PC. Sau altfel spus, viteza de tracking. In cazul in care te mana ta se misca mai repede decat viteza maxima, isi vor face aparitia pe display imaginile sacadate. 

Daca stilul tau de joc este foarte rapid si brusc in general, o valoare medie IPS (~450) te va ajuta sa eviti aceste probleme. 

Polling rate – de ce este important? 

Termenul Polling rate se refera la timpul de raspuns al mouse-ului. Cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat va fi transmisa mai des pozitia mouse-ului catre PC.

De exemplu, daca acesta este setat la 125 Hz, inseamna ca va transmite pozitia sa catre PC de 125 de ori pe secunda, sau la fiecare 8 milisecunde. Asadar, o valoare cat mai ridicata te va ajuta sa reduci lag-ul care poate aparea intre miscarile mouse-ului si imaginile de pe ecran. Atentie insa, deoarece un Polling rate mare va folosi mai multe resurse ale PC-ului, adica va “chinui” mai mult procesorul. Iar in cazul unui mouse wireless, este posibil ca bateria sa fie consumata ceva mai repede. 

Daca vrei sa afli mai multe despre IPS si Polling rate, iti recomandam episodul PC Garage TV de mai jos. 🙂 

Lasă un răspuns