Cat de importanta este sursa unui PC?

Desi la prima vedere nu pare, sursa este mai importanta decat un procesor sau o placa video. Intr-adevar, nu pentru FPS-uri. Dar nici macar o placa video super performanta nu te va ajuta la asta daca este arsa din cauza unui scurtcircuit. 

Asa ca in cazul in care vrei sa economisesti o parte din buget atunci cand iti alegi componentele pentru PC, nu este o idee foarte buna sa faci compromisuri in privinta sursei. Lasand la o parte consumul de curent, o sursa ieftina si fara protectii iti poate strica intregul PC in cateva secunde. 

Cum alegi sursa pentru PC? 

Pentru a alege o sursa de calitate, ar trebui sa iti indrepti atentia catre 3 caracteristici: protectii, eficienta si nu in ultimul rand, certificare. 

1. Protectiile sursei te asigura ca in cazul unor fluctuatii sau penele de curent, nu vor avea de suferit toate componentele. Cu alte cuvinte, nu se va duce pe apa sambetei toata investitia ta. Acestea sunt de mai multe tipuri:

OCP – Over Current Protection

UVP / OVP Under Voltage Protection si Over Voltage Protection

SCP – Short Circuit Protection

OTP – Over Temperature Protection 

OPP / OLP – Overpower Protection si Overload Protection 

OVP si OCP ar trebui sa fie montate pe orice tip de sursa, chiar daca sunt mai ieftine si de o calitate redusa. In ceea ce priveste restul protectiilor, cu cat este mai calitativa sursa, cu atat vei gasi mai multe dintre aceste denumiri in specificatiile ei. 

2. Eficienta sursei este de asemenea importanta. Aceasta se refera la raportul dintre puterea la iesire si cea de la intrare, iar diferenta dintre acestea se pierde prin caldura disipata. In traducere libera, daca o sursa are o eficienta mare, pierderile de caldura vor fi mai mici, iar cosumul de energie va fi redus. 

De exemplu, o sursa de 600W cu 60% eficienta incarcata la maxim, va folosi de la retea cam 1000W. Astfel, va irosi 400W prin caldura. 

In schimb, o sursa cu aceeasi putere insa cu o eficienta de 80% va utiliza 750W si va avea o pierdere de doar 150W. 

3. Certificarea sursei iti garanteaza ca aceasta are la interior componente de calitate si ca a trecut cu brio mai multe teste de laborator. Acestea pot fi de la 80+ sau 80+ Bronze, pana la varianta 80+ Silver sau chiar 80+ Titanium

Asa cum spuneam mai sus, o sursa buna te poate scuti de multe probleme. Cu cat alegi un model mai calitativ, mai performant, cu certificare 80+ si cat mai multe protectii, cu atat vei sta mai linistit atunci cand vine vorba despre durata de viata a tuturor componentelor din PC. 

Daca vrei sa aflii mai multe despre alegerea puterii sursei, protectii sau modele full modulare si semi modulare, poti urmari episoadele PC Garage TV de mai jos. 

Lasă un răspuns