Acest articol se adreseaza in special celor care achizitioneaza primul lor calculator si celor care sunt pionieri in domeniul PC-urilor. Ne-am hotarat sa va punem in tema cu cateva lucruri deoarece dorim sa facem tot posibilul pentru a va scuti de neplacerile provocate de un drum sau mai multe la service precum si de imposibilitatea folosirii produsului pe perioada testarii acestuia de catre personal specializat. Astfel, in randurile care urmeaza va vom prezenta cateva aspecte de rutina, marea majoritate fiind legate de placi de baza, cea mai importanta si cea mai complexa componenta a unui PC.
Cea mai frecvent intalnita problema apare in cazul calculatoarelor cu hard disk-uri S-ATA. Astfel, multe placi de baza au „S-ATA RAID controllers”, cum ar fi: Silicon Image, Promise, VIA, Uli si altele, care administreaza hard disk-urile S-ATA folosite. In general versiunile de windows (cel mai frecvent sistem de operare folosit) nu au incluse driver-e pentru aceste controller-e si, drept urmare, nu le recunosc, rezultand aparenta absenta a hard disk-ului. Pentru a se instala sistemul de operare intr-un calculator cu o astfel de placa de baza si cu un hard disk S-ATA trebuie procedat dupa cum urmeaza: pe CD-ul furnizat de producator cu placa de baza exista un utilitar care creeaza un RAID floppy disk; de obicei, acesta se poate rula sub windows, pe un alt PC, sau pe PC-ul cu pricina, sub DOS, CD-ul fiind bootabil. Dupa efectuarea acestui pas se booteaza cu CD-ul cu windows iar la primul ecran albastru, cand este afisat „press F6 to install third party scsi or raid controllers”, se pasa tasta F6, cu conditia ca in floppy disk sa se afle disketa creata la pasul anterior; se asteapta pana cand vi se cere sa alegeti ce doriti sa faceti si se alege „S=specify…”; in acest moment se va citi de pe disketa si vi se va cere sa alegeti driver-ul pe care doriti sa il instalati; se alege cel care se potriveste nevoilor dumneavoastra, iar apoi se merge mai departe, apasand tasta „Enter=continue”. De aici mai departe este o simpla instalare de windows.
O alta problema cu care se confrunta multi utilizatori de PC-uri este legata de memorii. Astfel, inainte de a echipa placa de baza si de a porni sistemul se recomanda studierea manualului si montarea memoriilor intr-una din configuratiile recomandate de producator, deoarece exista placi de baza care nu functioneaza cu memoriile asezate oricum. Un exemplu ar fi Asus A8V, care, daca se foloseste o configuratie single channel, adica un singur modul de memorie, nu initializeaza decat daca acesta se amplaseaza pe bancul 3, acest lucru fiind specificat in manualul de utilizare al placii de baza.
O problema pe care putini o cunosc este legata de aparenta incompatibilitatea a placii de baza cu procesorul. Astfel, exista loturi de Asus K8N4-E echipate cu o versiune de bios care nu recunoaste procesoarele Sempron si, drept urmere nu initializeaza. Rezolvarea este cat se poate de simpla: se descarca ultima versiune de bios pentru placa respectiva de pe site-ul producatorului, se copiaza pe o disketa, se echipeaza placa respectiva cu un procesor Athlon, se porneste sistemul cu disketa in floppy disk, se face un update de bios, dupa care se opreste sistemul, se monteaza la loc procesorul Sempron si se reporneste. Aceasta nu este singura placa de baza cu astfel de probleme, existand modele care initializeaza, insa care nu functioneaza in parametrii normali cu un anumit procesor decat dupa un update de bios. Exista chiar placi care afiseaza in P.O.S.T. screen un mesaj de eroare prin care instiinteaza utilizatorul ca nu recunoaste modelul procesorului montat.
Mai exista placi de baza care nu initializeaza daca se monteaza un device pe slotul PCI imediat de langa AGP. Explicatia consta in faptul ca multe placi de baza folosesc acelasi IRQ atat pentru slotul AGP cat si pentru slotul PCI de langa acesta, rezultand un conflict intre device-ul montat in slotul PCI cu pricina si placa video montata in slotul AGP, motiv din care aceasta din urma nu mai este capabila de a furniza semnal video. De aceea se recomanda evitarea slotului PCI vecin cu slotul AGP.
Daca sistemul nu primeste alimentare (nu pornesc nici macar cooler-ele) se recomanda scoaterea placii de baza din carcasa si repunerea in functiune a acesteia pe o suprafata care sa nu fie conductoare deoarece exista posibilitatea aparitiei unui scurt circuit prin tabla carcasei, rezultand activarea sistemului de protectie al sursei. De asemenea exista posibilitatea ca butonul „Power” sa fie defect, de aceea se recomanda sa se incerce o pornire printr-un simplu scurt de 1-2 secunde cu un obiect metalic intre cei 2 pini pentru „power on” ai placii de baza.
Daca sistemul refuza sa mai initializeze sau devine instabil dupa unele schimbari efectuate in bios se recomanda efectuarea unui reset pentru bios prin schimbarea pozitiei jumper-ului pentru bios de pe pozitia „normal” pe pozitia „clear”, lasarea acestuia in pozitia clear pentru 1-2 minute, iar apoi mutarea lui inapoi in pozitia de „normal”. Aceasta operatie se face cu computerul nealimentat, iar pentru mai multe detalii, cat si pentru aflarea pozitiei jumper-ului cu pricina se recomanda consultarea manualului de utilizare al placii de baza.
Legat de memorii, exista si aici cateva probleme de mentionat. Astfel, daca dorim sa montam in calculator o memorie cu performante sporite trebuie sa verificam inainte care sunt cerintele acelei memorii. Spre exemplu, memoriile DDR functioneaza la 2,6-2,7V iar cele DDR2 la 1,8-1,9V, insa exista modele care cer mai mult de la placa de baza. Mai sunt, de asemenea, memorii cu frecventa de 800MHz, dar care nu isi iau rostul pe o placa ce suporta maxim 533MHz.
La placile video cu TV-out apare destul de des aparenta problema a nefunctionarii TV-out-ului. Pentru a ne asigura ca aceasta problema se datoreaza componentei hardware si ca nu este o simpla eroare software se recomanda urmatorul lucru: inainte de pornirea computerului se deconecteaza monitorul de la placa video si se conecteaza televizorul, dupa care se porneste calculatorul. Daca apare imagine pe televizor rezulta ca nu este un defect hardware. Daca nu afiseaza nimic rezulta ca placa video este defecta.
Daca aveti un computer cu multi consumatori de curent (multe hard disk-uri, placi video puternice etc.) care se reseteaza aleator exista o probabilitate de stul de mare ca sursa de alimentare sa nu fie capabila sa furnizeze puterea necesara pentru perioade indelungate. Pentru a verifica acest lucru puteti incerca decuplarea unor device-uri care nu sunt vitale pentru finctionarea sistemului. Daca dupa aceasta operatie sistemul devine stabil se recomanda montarea unei surse de alimentare cu putere REALA mai mare.
In cazul nefunctionarii sunetului onboard pe front channel se recomanda verificarea existentei jumper-ilor pe conectorii de „fpaudio”. Amplasarea acestora se gaseste in manualul de utilizare al placii de baza iar in cazul inexistentei lor, pentru o buna functionare, se recomanda montarea jumper-ilor furnizati ca accesorii cu placa de baza in pozitiile specificate in manual.
Acestea sunt unele din problemele intalnite cu diverse componente. Speram ca prin randurile scrise mai sus sa raspundem la mare parte din intrebarile dumneavoastra. Pentru alte probleme personalul nostru va sta la dispozitie.
CUM POT INSTALA WINDOWS-ul PE UN HARD SATA DACA NU AM UNITATE FLOPPY DISK (e vorba de un laptop) ?
MULTUMESC
sal .. am si eu o intrebare , la calculatorul meu , care este mai vechi am o placa video integrata via chrome 9 hc igp sau ceva de genu , iar de curand un prieten mia dat o placa video Asus v9520-x , care am inteles k este de fapt un fx5500 sau ceva , problema este ca am ajuns acasa fericit sa o instalez si cand am desfacut calculatorul nu am gasit nici un spatiu in care sa intre placa video , din cate stiu eu placa video se monteaza pe placa de baza undeva in partea de jos , dar acolo eu am un tv-out care oricum are alt fel de pini si pv nu se potriveste acolo , aveti idee daca se poate monta in alta parte ? poate nu stiu eu ? multumes , astept rasp pe email : emscf@yahoo.com