Stii care este una dintre cele mai mari greseli pe care le faci atunci cand iti alegi componentele pentru PC? Cel mai probabil lasi carcasa la final.
Stim deja ca are un rol estetic si ca defineste intregul design al sistemului tau. Insa carcasa este extrem de importanta si cand vine vorba despre buna functionare a PC-ului, pentru ca elimina doi mari inamici ai componentelor: praful si supraincalzirea.
Airflow si wire management. Ce inseamna si la ce te ajuta?
Cu siguranta ai mai auzit despre acesti doi termeni atunci cand a venit vorba despre asamblarea unui PC.
Pe scurt, airflow inseamna recircularea si eliminarea din carcasa a aerului cald pe care il produc componentele, prin intermediul ventilatoarelor. Asadar, cu cat mai multe ventilatoare, cu atat mai bine. De obicei, cele frontale introduc aer in carcasa, iar cele din spate si din tavan, scot aerul cald.
Cat despre wire management, probabil stii deja ca acesta reprezinta aranjarea cablurilor din interiorul carcasei. Nu exista o modalitate corecta pentru a face asta, ci se rezuma la preferintele tale sau ale celui care iti asambleaza PC-ul. Ajuta bineinteles si la circularea aerului, dar contribuie in mare parte la intregul aspect al PC-ului. Mai ales daca alegi o carcasa cu panou transparent, din sticla sau plexiglass.
In general, o carcasa buna iti va oferi cateva posibilitati pentru aranjarea cablurilor intr-un mod cat mai simplu si ordonat. Iar cu putina rabdare, bride de plastic si un cleste, iti poti face PC-ul sa arate ca o opera de arta. Pentru pasionatii de hardware ar putea fi o provocare interesanta, insa daca nu vrei sau nu poti sa te ocupi singur de montarea pieselor si aranjarea cablurilor, poti alege oricand si un serviciu de asamblare atunci cand iti cumperi componentele.
Cum alegi carcasa pentru PC?
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca alegi un model compatibil cu dimensiunea altor componente, cum ar fi placa de baza, placa video sau coolerul. Desi de cele mai multe ori sunt ignorate, informatiile oferite de producatori sunt esentiale pentru acest pas.
Totodata, tipul carcasei te poate ajuta inca de la inceput sa iti faci o idee cu privire la intregul sistem pe care urmeaza sa il construiesti. Cele mai populare modele sunt mini tower, middle tower si full tower, iar diferentele dintre ele le gasesti mai jos, pe scurt. 😀
Carcasele Mini Tower sunt folosite in general pentru sisteme office, insa nu lipsesc nici din categoria PC-urilor de gaming. Poti alege o astfel de carcasa daca ai un spatiu restrans pe birou, insa pentru wire management si un flux de aer foarte bun, va trebui sa te inarmezi cu putin mai multa rabdare. De asemenea, in acest tip de carcasa nu poti monta sisteme de racire de tip AIO (all-in-one).
Placi de baza compatibile: ATX, mATX, mITX si DTX.
Carcasele Middle Tower sunt de fapt cele mai populare modele printre gameri. In general, acestea sunt compartimentate foarte bine, iti ofera posibilitatea sa obtii un wire management ca la carte si un flux de aer corespunzator pentru PC-ul tau.
Cu acest tip de carcasa vei avea foarte putine limitari cand alegi placa video, iar in functie de pozitionarea placii de baza, poti monta si un sistem de racire AIO. Atentie insa, pentru ca nu toate modelele permit asta. Cum spuneam mai devreme, specifilatiile oferite de producatori te vor ajuta sa afli rapid aceste informatii.
Placi de baza compatibile: ATX, mATX, mITX, E-ATX si foarte putine modele XL-ATX.
Carcasele Full Tower sunt alese in special pentru sistemele foarte puternice destinate gaming-ului extrem, dar nu numai. Practic, ar trebui sa alegi acest model daca nu vrei sa ai limitari cu privire la dimensiunea componentelor, tipul de racire, sau aranjarea cablurilor. Evident, acestea ofera un flux de aer excelent.
Placi de baza compatibile: XL-ATX, E-ATX, mITX si foarte putine modele HPTX sau SSI-EEB.
Asadar, carcasa aduce un aport considerabil la performanta PC-ului, dar si la durata de viata a componentelor. Speram ca data viitoare cand creezi un wishlist cu noul tau PC, sa ii acorzi atentia cuvenita si sa nu o mai pui pe ultimul loc in topul importantei. 😀
Daca nu te-am convins inca, urmareste emisiunile PC Garage TV de mai jos:
[TUTORIAL] EP.9 Carcasa | Cum sa-ti alegi componentele de PC
Scoala de Hardware [Live] Lectia 8 – Ce este carcasa