A venit vara, toate bune, caniculare si frumoase. Dar PC-ul tau ce parere are despre asta? Daca nu ai facut acest lucru deja, iti recomandam sa te gandesti serios la camaradul tau de gaming si sa ii asiguri conditiile necesare pentru a functiona in siguranta si la capacitate maxima in aceasta perioada.
Ce efecte are mediul ambiental asupra PC-ului?
Praful si caldura sunt unii dintre cei mai mari inamici ai produselor electronice, in special cand vine vorba despre sisteme desktop sau laptopuri. Si da, ambele influenteaza performanta in-game sau chiar numarul de FPS-uri.
De exemplu, atunci cand procesorul sau placa video sunt in full load iar temperaturile cresc pana la un anumit punct si sistemul de racire nu mai face fata, apare fenomenul numit Thermal Throttling. Pe scurt, acesta are grija sa reduca performanta componentelor pentru a le proteja durata de viata.
Daca vei continua sa utilizezi PC-ul astfel iar temperatura va depasi pana la urma niveul maxim admis (care este setat in BIOS), sistemul tau se poate opri brusc. Si nu, nu il va interesa ca urmeaza sa castigi un joc de tip Battle Royale, sa deblochezi acel achievement la care te chinui de cateva zile sau daca mai sunt cateva minute si termini randarea unui clip.
Cum eviti supraincalzirea PC-ului?
Pentru a functiona in parametri normali, sistemul tau va avea nevoie de o temperatura ambientala corecta, un airflow bun in interiorul carcasei si nu in ultimul rand, de o curatare de praf.
Iata ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a te bucura de PC-ul tau cat mai mult timp:
1. Inca din momentul in care asamblezi sistemul, ar trebui sa ai in vedere realizarea unui airflow corect. Cu ajutorul ventilatoarelor, poti recircula aerul si poti elimina caldura pe care o produc componentele. Daca vrei sa aprofundezi subiectul, am vorbit mai mult despre airflow si carcase in acest articol.
2. Alege un cooler potrivit pentru procesor. Nu doar ventilatoarele sunt importante pentru eliminarea supraincalzirii. Asa cum spuneam mai devreme, procesorul este o componenta extrem de importanta, care iti poate da multe batai de cap in cazul in care se incalzeste excesiv. Daca alegi un procesor puternic, ar trebui sa ai in vedere si un cooler pe masura.
3. Elimina praful, atat prin curatare periodica, cat si prin pozitionarea corecta a PC-ului. De obicei nu este recomandat ca acesta sa fie amplasat pe jos, tocmai din acest motiv. Acolo se va strange cel mai mult praf, scame si par de animale, iar ventilatoarele le vor atrage in carcasa. Cea mai buna solutie ar fi ca acesta sa stea pe birou, insa daca nu ai spatiul necesar, este indicat sa il pui macar pe un suport special, langa birou. In niciun caz direct pe covor.
4. Asigura-te ca temperatura din incapere nu depaseste 26-27 de grade. Atunci cand afara sunt temperaturi caniculare de 30-35 de grade, ideal ar fi sa utilizezi un aparat de aer conditionat pentru a mentine o temperatura optima. Daca nu ai aceasta posibilitate, ar trebui sa alegi macar un ventilator pentru camera, pentru a ajuta la recircularea aerului.
Nu iti recomandam sub nicio forma sa faci asta, insa noi am testat ce se poate intampla cu un PC pentru gaming sau streaming atunci cand in incapere sunt aproape 30 de grade. Sau si mai rau, daca nu montezi ventilatoare in carcasa. Daca vrei sa vezi care sunt efectele negative ale caldurii si la ce temperaturi periculoase pot ajuge componentele tale, urmareste episodul PC Garage TV de mai jos.
De aici poti afla mai multe despre Thermal Throttling 😉