Datele tale personale sunt in siguranta?

Odata cu progresul tehnologiei, au aparut si noile metode de frauda in spatiul online, iar in ultimul timp par sa devina din ce in ce mai populare. Aceastea vizeaza in special datele tale personale si bancare, asa ca este important sa stii cum sa le pastrezi in siguranta. 

Ce este frauda de tip phishing si cum o identifici?

Phishing-ul reprezinta cea mai des intalnita metoda de furt de identitate si presupune colectarea unor informatii confidentiale ale unui utilizator. Ulterior, acestea sunt folosite  pentru a efectua diverse tranzactii sau pentru a sustrage sume din cont. 

Atacurile de tip phishing sunt realizate in general prin intermediul unor anunturi, e-mail-uri sau chiar copii ale site-urilor in care ai deja incredere. 

Cea mai populara metoda de phishing este realizarea unor concursuri fictive, care teoretic au o sursa legitima. Acestea promit diverse beneficii sau premii substantiale, cum ar fi un smartphone performat, un laptop, sau orice alt produs care se bucura de popularitate intr-o anumita perioada. 

Si adresa ta de mail poate fi utilizata in scopul furtului de date personale, prin metoda actualizarii informatiilor de exemplu. E-mail-urile false iti vor cere sa iti confirmi sau sa retransmiti anumite date. De cele mai multe ori, acestea vin insotile de un limbaj care sugereaza urgenta sau anumite amenintari, cum ar fi stergerea contului de utilizator in cazul in care nu dai curs cerintelor din mail. 

Cum te asiguri ca datele tale raman in siguranta?

In primul rand, nu le transmiti unor surse in care nu ai incredere deplina. Daca primesti un astfel de mesaj care solicita informatii personale, cel mai bine ar fi sa investighezi cu atentie daca sursa este legitima. 

Totodata, este bine de stiut faptul ca bancile, companiile de incredere sau magazinele online nu iti vor cere sa transmiti prin mail numarul cardului tau, codurile PIN sau CVV, CNP, nume de utilizator sau diverse parole. 

Conexiunea securizata este un alt element care ar trebui sa iti ridice anumite semne de intrebare. Aceasta este semnalizata prin intermediul unui simbol de lacat inchis inaintea adresei site-ului si de asemenea, prin prezenta protocolului https:// din link.

Site-urile web suspecte au de regula link-uri asemanatoare cu cele ale sursei autentice, insa nu sunt identice. Chiar daca un link contine cuvantul pcgarage, nu este 100% sigur faptul ca site-ul respectiv apartine companiei PC Garage. Cateva exemple ar putea fi: www.pcgarage-concurs.ro, www.pcgarage-castigi-laptop.ro, www.pcgarage.voucher.club, etc. 

In general, acest tip de frauda se bazeaza pe graba si lipsa de timp a utilizatorului. Astfel, anunturile sau e-mail-urile pot veni insotite si de alte caracteristici definitorii pentru un magazin online, o banca sau orice alta companie cu notorietate: design-ul general al mesajelor sau al unui newsletter, logo-ul companiei, fontul si orice alt aspect care ar putea fi copiat usor. 

Si anunturile false privind participarea la anumite concursuri s-au inmultit destul de mult in ultima vreme. Daca link-ul website-ului nu este cel autentic, premiul este garantat, iar conditiile de participare ti se par prea usoare ca sa fie adevarate, cel mai probabil ai intalnit o actiune de tip phishing. Si nu uita ca inscrierea intr-un concurs nu este niciodata conditionata de introducerea datelor bancare. 

Pe scurt, analizeaza mesajele si site-urile pe care le accesezi si nu te grabi niciodata atunci cand vine vorba despre comunicarea datelor tale personale. In cazul in care ai indoieli cu privire la un anunt sau un website care promoveaza diverse campanii sau concursuri PC Garage insa nu gasesti informatii despre acestea si pe site-ul oficial, www.pcgarage.ro, iti recomandam sa ne contactezi. Ne poti trimite un mesaj direct pe site

Lasă un răspuns