De ce si cum sa alegi un SSD?

Daca nu ai deja, cel mai probabil urmatorul upgrade pentru laptopul sau PC-ul tau de gaming, va fi un SSD. 

De ce? Pentru ca pe langa jocuri, va fi bun si la viteza cu care ruleaza sistemul de operare, soft-urile pentru editare foto-video, sau diverse aplicatii multimedia.

Dar de ce un SSD si nu un HDD? Sau mai bine zis, care este diferenta dintre cele doua si la ce te ajuta fiecare?

SSD vs HDD

Clasicul HDD (Hard Disk Drive) ne ajuta sa stocam date inca de la aparitia primelor calculatoare IBM, de prin anul 1956. Acesta functioneaza pe baza unor discuri mecanice numite platane si a unor capete magnetice legate prin intermediul unui brat metalic.

SSD-ul (Solid State Drive) a aparut pe la inceputul anilor ‘90, insa a devenit accesibil publicului larg incepand cu 2010, cand preturile au inceput sa fie mai accesibile. Pe scurt, acesta poate fi prezentat ca o versiune mai mare si mai eficienta a unei memorii USB (sau memorie flash / stick). Nu este construit din parti mobile si mecanice, ci din microcipuri care stocheaza datele in memorii non volatile. 

Imagineaza-ti de exemplu o biblioteca in care ai asezat mai multe carti. In partea stanga are sertare, iar in dreapta, rafturi. Pentru a lua o carte din partea stanga, va trebui sa deschizi intai sertarele si apoi sa cauti titlul dorit. In timp ce in partea dreapta poti alege direct cartea pe care o cauti, fiind asezata pe raft, la vedere. Cam asa sta treaba si cu diferenta HDD – SSD cand vine vorba despre viteza: in cazul hard disk-ului, timpul de asteptare este putin mai mare pentru ca acesta cauta informatia “prin sertare,” in timp de SSD-ul o alege direct de pe raft si ti-o afiseaza rapid.

Datorita constructiei, SSD-ul are inca una as in maneca la capitolul rezistenta. Nu este compus din piese mobile, asadar in cazul unui soc mecanic va avea mai multe sanse de supravietuire decat un HDD. Pe de alta parte insa, recuperarea datelor de pe un SSD defect este mult mai costisitoare si se realizeaza printr-un proces mai complicat spre deosebire de un HDD.

Asa cum probabil te asteptai, o alta diferenta importanta dintre cele doua unitati de stocare este pretul. Da, un SSD este mai rapid, mai usor, mai silentios, are o multime de avantaje in fata HDD-ului. Insa si pretul / GB de stocare este mai mare. De aici rezulta si urmatoarea intrebare.

SSD sau HDD – Ce sa alegi?

Daca ai fi nevoit sa optezi pentru un singur tip de unitate de stocare, cel mai probabil te-ai indrepta catre un SSD. Insa pentru asta ar trebui sa ai la dispozitie un buget destul de mare, pentru ca traim in era in care un joc poate ocupa aproape 90GB din spatiul tau de stocare, cum este in cazul GTA V. Iar o aplicatie pentru editare video ca Adobe Premiere ocupa cam 3GB, insa vei avea nevoie de spatiu pentru fisierele pe care le editezi (chiar si pana la 100GB).

Hard disk-urile inca au avantajele lor, cum ar fi pretul scazut si capacitatile mari de stocare. Asa ca daca vrei ca device-ul tau sa contina neaparat un SSD, cea mai prietenoasa varianta cu bugetul ar fi un mix intre cele doua: pentru un surplus de viteza la capitolul incarcare Windows si aplicatii pe care le folosesti mai des – un SSD, iar pentru stocarea fisierelor precum poze, muzica sau filme – un HDD.

  • De exemplu, pentru light gaming cu un buget redus poti alege un SSD de 240GB in combinatie cu un HDD de 1TB cu 7200 RPM
  • Sau in cazul in care ai un buget generos si vrei un sistem pentru high gaming si/sau randari de materiale video de exemplu, poti opta pentru un SSD M.2 cu suport NVMe de 500GB pentru sistemul de operare si softuri, un al doilea SSD de 1TB pentru spatiul tau de lucru + cateva jocuri si nu in ultimul rand, un HDD de 3TB sau mai mult, pentru backup.

SSD 2.5″ SATA / M.2 SATA / M.2 NVMe?

La prima vedere, alegerea formei si tipului de conectare pentru SSD pare putin complicata. Insa vei vedea ca in final diferentele dintre cele trei variante sunt cat se poate de clare.


1. SSD-ul 2.5″ SATA are nevoie atat de un cablu SATA cat si de unul de alimentare atunci cand este montat intr-un PC, pentru ca se conecteaza atat la placa de baza, cat si la sursa sistemului. Cu acest tip ne-am obisnuit deja de ceva timp si stim ca seamana cu un hard disk de 2.5″. 

2. SSD-ul M.2 SATA se conecteaza pe placa de baza tot prin portul SATA, insa forma acestuia seamana cu cea a unei memorii RAM in miniatura si poate fi montat fara ajutorul cablurilor. 

Acest tip de SSD este de fapt un o solutie intermediara, potrivita pentru cei care vor sa isi construiasca un PC cu cat mai putine cabluri. Asta pentru ca difera doar modul de conectare si nu performantele cand vine vorba despre viteza de scriere/citire. In aceste doua cazuri, viteza este limitata de standardul SATA (viteza maxima de scriere de ~500-600 MB/s).

3. SSD-ul M.2 NVMe se conecteaza prin intermediul portului PCI Express. Iar aici, lucrurile se schimba putin. La capitolul viteza, singurele limitari sunt date de tipul de memorii folosite si controllerul SSD-ului, iar valorile pot urca si pana la 3400MB/s viteza de citire. Bineinteles, si pretul urca. Asa ca aceste modele sunt perfecte pentru PC-uri de gaming de top sau sisteme de tip workstation de exemplu.

Concluzia este simpla: indiferent ca vrei un upgrade sau vrei sa iti cumperi un PC sau laptop cu SSD, faci o investitie excelenta pentru performanta device-ului tau. Alegerile cu privire la interfata, forma si capacitate depind in totalitate de surplusul de viteza pe care il vrei, in raport cu bugetul pe care il ai. Oferta este variata si vine din partea multor producatori cu renume, cum ar fi Intel, Kingston si HyperX, Samsung, Western Digital si multi altii.

Afla mai multe urmarind emisiunile PC Garage TV

De ce SSD in format M2 si nu 2.5″ sau HDD?

SSD – Diferentele intre memoriile NAND

Unitati de stocare | Cum sa-ti alegi componentele de PC

Lasă un răspuns