Temperaturi mari AMD Ryzen. Cum rezolvi problema?

Te-ai saturat de cautari gen ‘spike temperatura 3600X’, ‘temperatura mare 3800X’, ‘fluctuatii temperatura 5800X’ sau ‘5900X care trece lejer de 80 grade cu un cooler AIO Deepcool? Si noi. Asa ca am facut teste peste teste cu ajutorul a 4 procesoare Ryzen si 4 placi de baza

Am fi putut sa te bagam in ceata, dar nu, nu umblam la offset. Mergem pe o varianta simpla, potrivita si pentru incepatori sau cei carora le e teama sa modifice astfel de setari. 

Ce o sa facem de fapt? 

Stabilim o valoare a frecventei/core care va fi constanta la 4.2. Adica o imbunatatire a performentai in tot ceea ce inseamna teste sintetice. Poate nu suna ok la prima vedere, dar e o modalitate extrem de buna sa primesti in plus o temperatura stabila, aceeasi frecventa pe toate core-urile si sa scapi de Thermal Throttling. Bonus: PC-ul devine puuutin mai silentios. 😀 

In jocuri, diferentele de performanta sunt extrem de mici – cam 2-3 cadre / secunda in minus. Dar cand ai 200 FPS, mai conteaza? 

Ce componente am folosit?

CPU Ryzen 5600X, 5800X, 5900X si 3800XT si urmatoarele placi de baza:

* nu uita ca functiile despre care vorbim mai jos pot fi gasite si in cazul lui B550, X570 si cam toate placile de baza cu suport AM4

Ce setari modifici in BIOS? 

Odata ce ai ajuns in BIOS, ai de facut 2 modificari:

1. Schimbi baseclock-ul – in 4,2, (completezi cu 42) care ar trebui sa fie extra suficient (testat cu GIGABYTE B450M DS3H V2).

2. Schimbi voltajul – 1.45 este un voltaj extrem de mare, care poate duce la deteriorarea procesorului in timp. Poti incerca sa modifici cu 1.3 sau 1.35, insa recomandarea noastra ar fi 1.2V. 

Apoi apasa F10, lasa sistemul sa booteze in Windows si uita-te la diferente in Prime 95, CPU-Z, Task Manager si HDD Info. Temperatura variaza intre 15-17 grade maxim si in medie intre 5 si 12 grade. 

Poti sa vezi in clipul de mai jos tutorialul intreg, cu mai multe informatii despre fiecare placa de baza in parte (printre care si modificarea offset – multumim ASUS). 

🎮 Mai multe noutati de Gaming 🎮

Lasă un răspuns