Am testat Ryzen 7 5800X3D. Este cel mai bun procesor de gaming?

Competitia pentru cel mai performant procesor din lume devine din ce in ce mai interesanta, iar AMD se mentine pe pozitie mai bine ca niciodata. Primul procesor consumer cu tehnologie 3D V-Cache este in sfarsit aici! Este cel mai bun procesor din lume pentru pasionatii de gaming? Benchmark-urile, jocurile si fps-urile sunt pregatite sa dea verdictul. Dar pana atunci, facem un rezumat al specificatiilor si tehnologiilor cu care vine echipat Ryzen 7 5800X3D

Pe langa Precision Boost 2 si Precision Boost Overdrive, noul procesor AMD este echipat cu inca o tehnologie importanta, numita 3D Vertical Cache. Cu alte cuvinte, Ryzen 7 5800X3D este construit pe aceeasi arhitectura Zen 3, insa are totusi un design diferit. 

Ce este mai exact 3D V-Cache?

In varianta clasica, straturile de cache erau dispuse in jurul procesorului. In cazul de fata insa, cache-ul este amplasat pe verticala, deasupra acestuia. Pe scurt, a fost marita memoria procesorului, fara a-i afecta insa si dimensiunea. Astfel va fi capabil sa stocheze si sa gestioneze singur mai multe informatii prin intermediul L3 cache, fara sa apeleze la memoria RAM. Conform calculelor facute de AMD, noul CPU ofera un boost de performanta de 15% in comparatie cu Ryzen 9 5900X. 

Lista de specificatii a lui Ryzen 7 5800X3D suna extrem de promitator. Vine echipat cu 8 nuclee si 16 thread-uri, frecventa de baza 3.4GHz, maxima 4.5GHz si un TDP de 105W. Desi la prima vedere pare sa fie o copie a lui Ryzen 7 5800X, noul model are un avantaj considerabil, cel putin atunci cand ne referim la performanta in gaming: memoria L3 Cache de 96MB

Desigur, n-am vrut sa-i credem pe cuvant pe cei de la AMD, asa ca dupa ce am primit zilele trecute una bucata Ryzen 5800X3D, ne-am apucat imediat de teste. Este cel mai bun procesor de gaming din lume? Urmareste clipul de mai jos si afla parerea noastra. 

🎮 Mai multe noutati de Gaming 🎮

Lasă un răspuns