Stay awhile and listen

Legendara replica a lui Deckard Cain, insotita de acordurile chitarei ce interpreta intrarea in Tristam, au facut ca acoperisul locatiei in care Blizzard anunta Diablo 3 in urma cu 4 ani, „sa sara in aer” in aplauzele si uralele zecilor de fani ai acestui joc. Dupa mai bine de 12 ani Blizzard asculta ruga fanilor si incepuse sa lucreze intens la una dintre cele mai asteptate continuari ale titlului mai sus mentionat. Multi dintre voi vor spune: „si la WOW a fost la fel si la Starcraft a fost la fel”. Corect. Dar inainte de titlurile mentionate mai sus si poate bunicul RPG-urilor (sau hack’n’slash) a fost Diablo. Fanii sai au asteptat cu sufletul la gura continuarea Diablo 2 + expansion pack, iar acum, dupa ce au avut ocazia sa participe la beta si open beta asteapta (sau mai bine zis asteptam) sa vedem ce aduce nou aceasta continuare.

In mare Diablo 3 v-a fost prezentat in urma cu 2 saptamani si asta pentru cei dintre voi care nu au avut ocazia sa joace open beta. Nu imi doresc sa fac acelasi lucru. Vreau sa va „provoc” la discutii de tip „then and now”. Ce a insemnat pentru voi Diablo, incepand cu prima parte si terminand cu Diablo II – Lord of destruction? Iar cei care au avut placerea sa joace open beta Diablo III, ce imbunatatiri ati remarcat, cum vi s-a parut gameplay-ul in comparatie cu cele doua parti anterioare sau de ce nu, ce ati fi vrut sa apara si in noua parte ce urmeaza a fi lansata saptamana viitoare?

Haideti sa ne readucem impreuna aminte prin ce am trecut atat din punct de vedere al gameplay-ului, dar si al hardware-ului disponibil la data respectiva. Personal am fost un pic sceptic in momentul in care toti prietenii imi spuneau: „frate a aparut un joc nou, ceva deosebit, trebuie sa-l incerci”. Trecusera cateva zile de cand Diablo se lansase si nu aveam de gand sa-l incerc.

Dar pana la urma am zis: „de ce nu?” Nu mai stiu exact de unde anume l-am achizitionat, dar cu siguranta stiu ca am alergat pur si simplu de la magazin si pana acasa. M-a impresionat modul in care jocul era prezentat. Cartea din interior cu  instructiunile de folosire am citit-o cap coada in autobuz. Ajuns acasa, in fata batranului DX4 la 100mhz, cu 128Mb memorie RAM si o placa video cu 2Mb memorie (sistemul se tine bine si acum cu mici modificari si pe post de „file server”), am introdus CD-ul in unitatea optica si m-am bucurat de cele 3 clase (Warrior, Rogue Sorcerer, mai tarziu si cu Monk-ul in Hellfire). Tin minte si acum ca nu am lasat mouse-ul din mana pana cand nu am terminat jocul. „Hai la masa” venea din toate directiile. Nu auzeam nimic. Era ceva nou si imi placea.

Trecuse ceva timp si pe 29 iunie 2000 se lansa Diablo II. Asteptam aceleasi clase, acelasi feeling. Totul era schimbat, in bine. Disparuse Monk-ul, dar pe langa barbar si sorcerer, aparusera inca 3 clase si inca doua urmau sa apara o data cu expansion-ul Lord of Destruction. Gameplay-ul cum bine va spuneam era altul, soundtrack-ul diferit, feeling-ul de asemenea. Era ceva un pic mai deosebit decat Diablo I.

Ceva ce atragea si mai mult decat prima parte. Cutscenes de-a dreptul impresionante, intre cele 4 acte ale jocului. Ce mai tura vura. Acelasi joc, dar in alt format cu alte caractere si cu o noua poveste, parca mult mai bine gandita. La numai un an distanta, a aparut si Lord of destruction. Jocul se indrepta in directia buna. Multiplayer foarte bine pus la punct, ladder-ul de asemenea. Sincer nu m-au deranjat niciodata resset-urile ladder-ului, atata timp cat intalneam oameni noi cu care ma puteam bucura de experienta Diablo II pe diverse nivele de dificultate (preferatul meu, indiscutabil Hell).

Anii au trecut si sincer nu ma asteptam la inca o continuare a genialului Diablo. Iata-ne ajunsi in 2008 la Blizzard Worldwide Invitational, unde Mike Morhaime anuntat expansion-uri pentru WOW, vorbea de lansarea Starcraft 2 si o surpiza. Diablo 3.

Din acel moment si pana in prezent am fost cu ochii, poate la fel ca si voi pe tot ce insemnau anunturile oficiale. Intr-un final glorios pe battlenet.com, era postat un anunt. Multi dintre voi au sarit in sus de bucurie la vederea sa. 15.05.2012 The evil is back. Anii au trecut, dar cu siguranta voi arunca o privire peste ceea ce inseamna paote cel mai asteptat joc al ultimilor 4 ani (din punctul meu de vedere). De data asta pe langa minunatul meu sistem, care se incadreaza in cerintele celor de la Blizzard, m-am inarmat si cu mouse pad cu minunatul Monk si minunatul mouse de la SteelSeries. Acum nu mai altceva decat sa astept versiunea digitala a Diablo 3 si sa ne auzim in game. Spuneti-mi si voi povestea si experienta voastra.

So, stay awhile and listen…

18 comentarii la “Stay awhile and listen”

  1. J spune:

    Daca in 1996 aveai 128 mb ram, jos palaria.
    Cat despre noul joc, va fi cel mai bun RPG pana va scoate Blizzard altul, la fel a fost si cu Diablo 2.

    • Madalin spune:

      J,
      Nu vrei sa stii ce costuri erau in 96 la componente sau poate ai cat de cat idee. 🙂
      Dar totusi sa nu deviem de la subiect si hai cu pareri despre cum a fost si cum va fi.

    • dan spune:

      cred ca putea avea 128mb de ram , adica 8 MB .

    • Cheros spune:

      Stai asa, apare Mists of Pandaria in cateva luni… 🙂

    • coco spune:

      Ii semnalasem si eu acesta situatia la mai putin de 10 minute dupa publicare, dar subit a disparut commentul. Nu era mai simplu oare sa se corecteze articolul cu o cifra rezonabila, gen 16MB. DX4 probabil nici nu suprota mai mult de 52MB.

      • Madalin spune:

        Of, of, mai, mai, ce va mai legati de detalii tehnice. 🙂
        M-ati facut sa scotocesc tot netul, avand in vedere ca nu sunt acasa si sa vin cu un coment in plus (asta asa ca sunt multi Toma necredinciosi 🙂 Sper ca nu este luat personal mesajul, ci ca o gluma)
        Deci, asta este modelul placii, tot acolo sunt si detalii si daca cineva inca nu este convins pot reveni si cu foto din interior. 😛
        Si credeti-ma nu a fost usor sa gasesc si sa achizionez asa ceva la data respectiva. 🙂
        Hai totusi sa continuam cu experienta Diablo si sa nu ne legam de detalii infime.. :))

  2. Doru spune:

    frate puneti si voi un like la articol ca daca lumea il apreciaza sa poata sa dea mai departe.

  3. Cosmin spune:

    Pe cat de interesant a fost sa ma joc Diablo 2 de la Blizzard, pe atat nu doresc sa ma infrupt din D3 facut de ACTI-blizzard in care nu s-a mai respectat nicio cerinta de-a fanilor iar din toate promisiunile pe care le-au facut la inceput, au ajuns sa scoata un joc complet lipsit de acele atractii care ne-au adus in acest univers in primul rand. Nu au respectat din cauza presiunilor de la Activision si din cauza dorintei de a lansa pe console NEAPARAT o franciza care Definea PC Gamingul. Forumurile lor sunt pline de „we have removed …”

  4. Jocuri Distractive spune:

    Din cate ne-a dezvaluit venerabila companie Blizzard de-a lungul perioadei de beta testing putem sesiza ca grupul de oameni care au creat seria Diablo (Diablo 1 si 2) nu se mai afla printre membrii companiei. Cei care sunt la carma acestei noi grupari de designeri sunt oameni de afaceri care nu au ca prioritate sa creeze un joc distractiv, demn de seria Diablo, ci un joc profitabil. Noul Blizzard propune necesitatea unei conexiuni constante la internet, chiar si in cazul in care dorim sa jucam modul single player. De asemenea, acestia considera ca elimina fenomenul de ‘gold selling’ prin preluarea acestuia si integrarea lui in engine-ul jocului. Toate acestea sunt implementate cu scopul de a genera cat mai mult profit, iar jocul in sine ramane pe plan secundar acesta putand fi sacrificat la orice moment dat in favoarea banilor.
    Personal, nu am niciun dubiu ca Blizzard va avea un succes rasunator, iar oamenii vor cumpara cu cea mai mare placere produsul lor, insa sper ca acestia sa nu devina victimele unei companii capitaliste.

  5. Noroc, eu nu sunt de acord cu „Jocuri Distractive”, da, este un punct de vedere dar dracu nu este chiar atat de negru. In D2 „gold farmerii” destabilizau piata iar o parte din itemuri se dadea la trade pe preturi de nimic. Pe langa asta nici nu stiai exact ce primesti. De exemplu, eu daca cumparam un shako si era dupe, il urma trade-ului cu tine in cateva zile nu il mai avea in inventar. Lucru care nu este atat de placut. Deci sunt de parere ca RMAH nu este un lucru chiar atat de rau.
    Despre fun vs. profit sunt cu fundul in doua luntre. Cred ca acesta va fi ultimul titlu Blizzard pe care il voi cumpara daca Titan va avea directia grafica din WoW. A ajuns, mai vedem si altceva. O alternativa la D3 este Path of Exile. Jocul arata radical diferit si se misca bine. Baietii au promis competitii si custom multiplayer events. Daca se tin de cuvant va fi foarte benefic pentru noi jucatorii.
    Intr-un final, fanboy-ul din mine si-a luat concediu o saptamana pentru a se juca deci… da, pe mine „m-au facut” :).
    Bafta si sa speram ca totul va fi frumos. Ard de nerabdare sa trec de Skeleton King. Sper sa nu fie un esec.

  6. post no.2 ca nu exista edit. Am inteles ca cei ce au cumparat varianta fizica vor veni la sediu la ora 0:00, iar serverele vor fi deschise la 1:00. Cei cu varianta digitala o vor primi tot pe data de 15 la 0:00 sau pe data de 14 in cursul zilei?

  7. Marius Virgil Petean spune:

    Salut Madalin!
    Mi-a placut articolul tau si chiar daca nu pot sa descriu atat de bine ca tine experienta Diablo 1 si 2, sunt de acord ca au fost doua jocuri de exceptie. Nu am jucat versiunea beta a Diablo 3. Mi-am zis ca daca am asteptat 4 ani, pot sa mai stau inca o luna. Si apoi, nu doream sa fiu intrerupt de faptul ca jocul e beta. Sper ca Diablo 3 se va ridica la inaltimea asteptarilor noastre.
    Dupa eforturi de readucere aminte, iata si configuratia Pc-ului meu din 1996 (din care am pastrat nostalgic doar carcasa): Pentium 1 133 Mhz, 32 Ram (oare ce frecventa aveau?), Hdd de 640 Mb, placa video onboard de 2 Mb, Cd-rom 8x (inca nu aveam blu-ray:)) si piesa de rezistenta Sound blaster Yamaha pe care l-am cumparat cu 168.000 lei (am gasit factura!). Monitorul era un Compaq de 14″.

    • Madalin spune:

      Multumesc multumesc.
      Nu m-am chinuit foarte tare. 🙂 Cat despre frecventa memoriilor, mai mult ca sigur ca este de 66Mhz..
      Toate cele bune iti doresc si poate ne vedem in game.. 🙂

    • Bogdan spune:

      Tot o placa audio yamaha am avut si eu… si prindeam radio cu ea, desi nu avea facilitatea asta. Cu radio contact parca interfera si doar daca statea cineva in pragul usii.

  8. Scofield spune:

    Prin 96, erau vremuri scumpe pentru cei care isi doreau un calculator… noroc cu primul internet cafe aparut chiar in acea iarna, cu toate ca era destul de scump ( ora de internet era 10.000 lei si ora de jocuri 4.000 lei ) 🙂

  9. Valentin spune:

    Ce vremuri… Am cumparat CD-ul cu Diablo 1 de la o ghereta de pe langa magazinul Titan (pe atunci nu exista legea drepturilor de autor, SOPA, PIPA si alte magarii de genul asta). Tin minte ca am petrecut cel putin 1 an jucandu-ma cu diversele clase de eroi. Pentru vremea respectiva acest joc a fost o revolutie in sensul ca oferea o grafica de exceptie (pentru 640×480 pixeli, cum avea mai toata lumea) si un gameplay de exceptie pentru vremea respectiva.

    Cam in aceeasi perioada aparusera si GTA 1 (Grand Theft Auto), Warcraft 2, Colin McRae 02, Need For Speed 1, Whiplash si multe alte jocuri frumoase, dar pe genul hack’n’slash Diablo a fost rege multa vreme.

    Diablo 2, pe cat de bine construit ca si actiune, mi s-a parut un pic mai slab decat Diablo 1 ca si atmosfera. Totusi, consider ca peste Diablo 2 este Titan Quest, un joc nu foarte cunoscut, dar mult mai bine realizat.

    Diablo 3 ma lasa un pic rece:
    – pentru ca trebuie sa fii tot timpul online (aka legat la internet)
    – pentru ca s-a exagerat cu efectele grafice
    – pentru ca orice joc/film care are mai multe continuari tinde sa devina prost
    – pentru ca in ziua de azi nu se mai pune accent pe gameplay, cat se pune pe grafica (pentru a hrani burdihanele mereu nesatule ale producatorilor de placi video).

    In concluzie: experienta mea cu Diablo s-a incheiat la versiunea 2, am descoperit Titan Quest (un joc muuult mai bun decat Diablo 2) si nu am de gand sa achizitionez/joc Diablo 3.

  10. Legend spune:

    Doamne ce hateri si troli sunteti!
    Nu va permiteti un computer ok de va luati de grafica in halul asta… bagati soliter ma!

    Pun pariu ca nu ati bagat in viata voastra un ban in acest joc (1,2,3)… haideti nu fiti suparati ca acum trebuie sa bagati niste bani!

  11. Luc spune:

    D2 am jucat doar…si pot spune ca alaturi de Sacred e singurul joc pe care il joc cu multa placere oricand, in orice conditii si oriunde…(pacat de rezolutia mica doar 🙁 )
    L-am descoperit prin 2002-2003, si sistemul era oarecum „proaspat”: 533MHz AMD K6/2, mobo VIA RedFox, 64 RAM, 16MB video Vodoo3 1000, HDD 7 GB Quantum, sound Yamaha SB

    Am jucat si D3 (sunt la hell deja, si mi se pare greu de aici incolo..foarte greu) ; e un sentiment de incantare prin simplul fapt ca e continuarea celui amintit mai devreme… ce nu-mi place la el: foarte scurt, extrem de scurt, incredibil de scurt pt un joc de talia sa (astept cu nerabdare expansionuri) ; exista cateva replici/raspunsuri (bucati de dialog) total aiurea, nepotrivite sau neinspirate, care te rup putin de seriozitatea firului epic si iti amintesc ca e un joc… (in pestera Ghazra Den vrajitoarea aceea spune: let’s the game begin…, si acesta e cel mai bland exemplu, sunt altele mult mai deplasate)

    Mi-ar fi placut un sistem de rotire a hartii cu 4 directii (idem stronghold 3) ; zoom-ul e bun, placut, dar total neslefuit, mai trebuia insistat pe randarea personajelor , caci sunt cam patratoase ; grafica cartoonish nu e chiar de efect, dar merge.. cat despre AH sau online fortat nu ma deranjeaza..important e sa se mentina lagul mic si sa nu pice serverele ; buguri n-am prea vazut, ceea ce ma bucura. si poate era mai frumos sa ramana vechiul sistem de upgrade al skillurilor..si paleta coloristica sa fi fost putin mai dark/boogy

    Gratie unui comm de mai sus, o sa incerc si Titan Quest, dar pt mine D2 ramane Primul..si Unicul.

Lasă un răspuns