Cum iti cureti laptopul de praf?

Asa cum spuneam in urma cu ceva timp, inamicii numarul 1 ai dispozitivelor electronice si mai ales ai PC-urilor sunt praful si caldura. Si desi avem tendinta sa uitam de ele, laptopurile nu fac exceptie. Dimpotriva, daca obisnuiesti sa tii laptopul pe o patura sau pe picioare, e posibil sa ai o surpriza destul de mare in momentul in care vrei sa-l cureti de praf. De fapt, acesta ar putea fi principalul motiv pentru care ti se pare ca se incalzeste repede sau nu se mai misca la fel de bine ca la inceput. 

Daca te-ai hotarat sa iei masuri si sa faci curatenie generala in laptop, inarmeaza-te cu atentie/rabdare si urmeaza pasii de mai jos: 

1. Daca ai un laptop relativ nou care inca este in garantie, asigura-te ca producatorul iti permite sa desfaci singur capacul. In cazul anumitor modele este permisa exclusiv interventia in service daca vrei sa mentii garantia intacta. 

Chiar si dupa aceasta perioada, iti recomandam totusi sa citesti manualul produsului inainte de a te apuca de treaba, mai ales daca nu ai experienta cu privire la desfacerea / curatarea unui laptop. 

2. In cazul in care ai un model mai vechi, cu baterie detasabila, nu uita sa o scoti inainte de a inlatura capacul. 

3. Foloseste o surubelnita mica pentru a indeparta suruburile existente pe spatele laptopului. Atentie la pozitia acestora insa, pentru ca nu sunt intotdeauna montate simetric. De cele mai multe ori, design-ul placii de baza poate influenta pozitia suruburilor. 

4. Poti incepe sa desprinzi capacul laptopului cu grija, folosind un card din plastic sau orice alta unelta asemanatoare – care nu poate zgaria suprafata carcasei sau componentele.

5. In aceasta etapa asigura-te ca ai la indemana cele mai importante ajutoare: o pensula si un aspirator. Poti folosi si un spray cu aer comprimat, insa recomandam mai multa atentie in acest caz. Desi am adus vorba si despre un compresor atunci cand am vorbit despre curatarea unui PC, in acest caz ar fi mai bine sa stai departe de el. Componentele unui laptop sunt mult mai fragile si un jet de aer puternic ar putea sa le deterioreze foarte usor. 

6. Daca modelul laptopului iti permite, poti demonta si tastatura pentru a curata componentele care se afla dedesubt. In mod normal gasesti cu usurinta in interior inca 3-4 suruburi pe care va trebui sa le desprinzi, insa nu uita totusi sa verifici manualul oferit de producator. Daca nu mai stii ce ai facut cu el, Google te poate ajuta sa il gasesti in format electronic. 🙂 

7. Da, poti merge si mai departe daca esti sigur pe tine si vrei sa cureti absolut toate componentele, sau sa inlocuiesti pasta termica de exemplu. Dar cand ajungem la astfel de subiecte, cuvintele nu mai sunt de ajuns si intervine puterea exemplului. 

Vezi in clipul de mai jos cum se inlocuieste pasta termica sau bateria unui laptop. 

🎮 Vezi mai multe noutati de Gaming 🎮

Lasă un răspuns