Cand si cum e recomandat sa cureti PC-ul?

Desi incepem sa le impartim pe categorii din ce in ce mai variate (PC Light Gaming, PC High Gaming, PC Office, PC Scoala online, etc.), calculatoarele noastre au la baza aceleasi tipuri de componente. Si bineinteles, impart aceeasi antipatie fata de principalii lor inamici caldura si praful

Perioada recomandata pentru curatarea unui PC poate fi intre 3 si 6 luni. Stabilirea curateniei depinde de mai multi factori, cum ar fi mediul in care locuiesti, cat de des faci curatenie in incapere si nu in ultimul rand, pozitia carcasei (pe birou sau pe jos).

Cum afectecteaza praful componentele?

Doua dintre cele mai mari probleme cauzate de praful depus pe componente sunt airflow-ul ineficient si performanta redusa.

  1. Chiar daca ai montat 6 sau 8 ventilatoare in carcasa, nu inseamna ca ai scapat de orice grija cu privire la circularea aerului. Daca nu cureti periodic elementele mobile ale ventilatoarelor, performanta acestora va fi din ce in ce mai scazuta si pot ajunge in situatia in care se blocheaza complet. 
  2. Radiatorul este un alt element care iti poate da batai de cap daca nu il cureti la timp. Depunerile de praf il pot impiedica sa raceasca asa cum se cuvine cele mai importante componente din sistem: procesorul procesorul grafic, sau chipset-ul. Adica pe scurt, performanta scazuta pentru tot PC-ul. 

Curatarea PC-ului

Carcasa, sursa, ventilatoare, placa video, placa de baza si radiator. Da, va trebui sa le cureti de praf pe toate. Suna greu, dar daca folosesti ustensilele potrivite si acorzi putina atentie intregului proces, nu va dura mult si nici nu risti sa strici vreo componenta. Vezi mai jos uneltele recomandate:

Pensula – pentru o curatare mai amanuntita si riguroasa a fiecarei componente in parte. Desi dureaza mai mult, aceasta este cea mai sigura si eficienta metoda pentru a face PC-ul sa arate ca nou. O poti folosi si pentru tastatura daca tot te-ai apucat de treaba. 😉 

Spray cu aer comprimat / compresor – pentru o curatare mai rapida. Atentie insa daca folosesti un compresor. Daca nu poti regla puterea acestuia, iti recomandam sa il folosesti la o distanta mai mare fata de componente (30 – 40 cm). In caz contrar, poti deteriora anumite piese ale sistemului. 

Si ultimul dar nu cel din urma, un aspirator. Desi este la indemana tuturor, il recomandam doar daca nu ai la indemana cele de mai sus. Nu pentru ca nu este eficient, ci pentru faptul ca va trebui sa fii mult mai atent daca il folosesti in interiorul carcasei. Chiar daca ai un model puternic, tot va trebui sa il apropii de componente ceva mai mult decat in cazul unui spray cu aer comprimat. Daca nu esti sigur de rezultat, foloseste aspiratorul la o distanta cat mai sigura si curata apoi in amanunt cu ajutorul unei pensule. 

In cazul in care vrei sa faci o curatenie generala si sa demontezi anumite componente cum ar fi placa video sau radiatorul, iti recomandam varianta lunga a tutorialului. Vezi toti pasii in in clipul de mai jos: 

🎮 Vezi mai multe noutati de Gaming 🎮

Lasă un răspuns